Flag

Serca drożdżowe z miodem i orzechami

ok. 16 porcji
Średni
60 min
Słodki upominek dla ukochanej osoby
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmasła
600 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
200 mlmleka
Nadzienie
150 gmiodu płynnego
100 gorzechów włoskich (posiekanych)
Do smarowania
1 szt.jajka

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. Mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól, wymieszać. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia. Orzechy zblendować na małe kawałki i połączyć z miodem.

1
Picture - 2015_01_19 Serca orzechowo - miodowe-krok1.jpg

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei trzeba je podsypać mąką i zagnieść, następnie podzielić na 16 porcji. Z każdej części utoczyć kulę, którą podsypując mąką należy rozwałkować na placek o średnicy ok. 15 cm.

2
Picture - 2015_01_19 Serca orzechowo - miodowe-krok3.jpg

Każdy placek posmarować masą miodowo - orzechową.

3
Picture - 2015_01_19 Serca orzechowo - miodowe-krok4.jpg

Następnie ciasto zwinąć w rulon. Rulon złożyć na połowę. Końce wałeczka dokładnie skleić po obu stronach, aby farsz nie wypływał.

4
Picture - 2015_01_19 Serca orzechowo - miodowe-krok5.jpg

Złożony rulon naciąć wzdłuż głęboko do 3/4 długości, by utworzyć serce. Odstawić do wyrośnięcia. Każdą z porcji ciasta przygotować w ten sam sposób.


Pieczenie

Serca układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone serca wyjąć z piekarnika i ostudzić.