PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Owoce pod kruszonką

Pyszne i łatwe w przygotowaniu crumble z owocami i budyniem

ok. 6 porcji

łatwy 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Owoce pod kruszonką

Owoce:

200 g truskawek
1 szt. gruszek

Kruszonka:

150 g mąki
100 g cukru trzcinowego
100 g masła

Budyń:

250 ml śmietanki 30% tł.
250 ml mleka
30 g cukru lub cukru trzcinowego
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Owoce

Trsukawki umyj, odszypułkuj, pokrój na kawałki. Gruszkę umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki.

2

Kruszonka

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i kawałki zimnego masła, wyrób na kruszonkę.

3

Budyń

Do garnka przelej śmietankę, 100 ml mleka i dodaj cukier. W pozostałej porcji mleka wymieszaj budyń. Śmietankę z mlekiem zagotuj, pod koniec wlej wymieszany budyń i ponownie zagotuj, przez cały czas mieszając energicznie rózgą.

4

Pieczenie

Gorący budyń przełóż na dno kokilek, przykryj kawałkami owoców, a wierzch posyp obficie kruszonką. Piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru.

Piekarnik elektryczny: 190 °C

Piekarnik gazowy: 190 °C

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Owoce pod kruszonką

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2022 kJ
483 kcal
942 kJ
225 kcal
Tłuszcz 28.88 g 13.43 g
Węglowodany 55.25 g 25.70 g
Białko 7.59 g 3.53 g