Flag

Owoce pod kruszonką

ok. 6 porcji
Łatwy
20 min
Pyszne i łatwe w przygotowaniu crumble z owocami i budyniem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Owoce
200 gtruskawek
1 szt.gruszek
Kruszonka
150 gmąki
100 gcukru trzcinowego
100 gmasła
Budyń
250 mlśmietanki 30% tł.
250 mlmleka
30 gcukru lub cukru trzcinowego
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Owoce

Trsukawki umyj, odszypułkuj, pokrój na kawałki. Gruszkę umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na kawałki.

2

Kruszonka

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i kawałki zimnego masła, wyrób na kruszonkę.

3

Budyń

Do garnka przelej śmietankę, 100 ml mleka i dodaj cukier. W pozostałej porcji mleka wymieszaj budyń. Śmietankę z mlekiem zagotuj, pod koniec wlej wymieszany budyń i ponownie zagotuj, przez cały czas mieszając energicznie rózgą.

4

Pieczenie

Gorący budyń przełóż na dno kokilek, przykryj kawałkami owoców, a wierzch posyp obficie kruszonką. Piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C