PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Okrągłe pierniczki ze śnieżynkami

Idealne ciasteczka na Boże Narodzenie. Ze śliczną, białą dekoracją w kształcie śnieżynek. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.

ok. 70 sztuk

średni 60 min

Składniki

Składniki

do przepisu Okrągłe pierniczki ze śnieżynkami

Składniki:

1 opak. Pierniczków Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
1 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Pisaka żelowego srebrnego Dr. Oetkera
1 opak. Magii Świąt Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik elektryczny: 175 °C

Piekarnik gazowy: 175 °C

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Za pomocą srebrnego pisaka przyczep śnieżynki do pierniczka.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Okrągłe pierniczki ze śnieżynkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 151 kJ
36 kcal
1675 kJ
400 kcal
Tłuszcz 1.53 g 17.00 g
Węglowodany 5.41 g 60.07 g
Białko 0.44 g 4.89 g