PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Naleśniki z sosem czekoladowym

Tradycyjne naleśniki z dodatkiem twarogu i sosu czekoladowego

ok. 6 sztuk

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Naleśniki z sosem czekoladowym

Ciasto:

1 szt. jajek
150 ml mleka
100 ml wody
125 g mąki
1 szczypta soli
1 łyżeczka oleju

Nadzienie:

200 g twarogu
70 ml śmietany 18% tł.
1 - 2 łyżki cukru

Do dekoracji:

4 szt. moreli
1 opak. Sosu o smaku czekoladowym Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mąkę, jajko, olej oraz wodę powoli zmiksować na gęstą, jednolitą masę. Następnie stopniowo dodać mleko. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli w cieście powstaną grudki należy ciasto przetrzeć przez sito. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut żeby odpoczęło.

Na kuchence rozgrzać patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, jeżeli takiej nie mamy do smażenia należy użyć oleju. Naleśniki smażyć z każdej strony ok. 1 minuty.

2

Nadzienie

W miseczce rozgnieść biały ser ze śmietaną i cukrem. Nadzienie nakładać na naleśniki, naleśniki składać na 4 części, w trójkąty.

3

Dekorowanie

Naleśniki podawać z pokrojonymi morelami, polane sosem czekoladowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Naleśniki z sosem czekoladowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1260 kJ
301 kcal
682 kJ
163 kcal
Tłuszcz 6.75 g 3.65 g
Węglowodany 45.09 g 24.37 g
Białko 11.80 g 6.38 g