do przepisu Makowiec na kruchym cieście
2,5 szkl. | mąki |
200 g | masła |
150 g | cukru pudru |
1 opak. | Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera |
1 opak. | Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera |
1 szt. | jajek |
2 szt. | żółtek |
300 g | maku |
200 g | cukru |
50 g | miodu |
30 g | masła |
3 szt. | jajek |
2 łyżki | bułki tartej |
50 g | skórki pomarańczowej kandyzowanej |
100 g | rodzynek |
100 g | orzechów włoskich |
Do mąki dodać pokrojone w małe kawałki masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, jajko oraz żółtka. Ciasto zagnieść, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut. Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wylepić ¾ ciasta, nakłuć widelcem.
Ciasto wstawić do piekarnika na najniższy poziom.
Piekarnik elektryczny: 200 °C
Piekarnik gazowy: 200 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.
Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia. Gdy masa będzie już chłodna dodać jajka i bułkę tartą, skórkę pomarańczową, rodzynki, drobno pokrojone orzechy, wymieszać mikserem. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać.
Resztę ciasta rozwałkować, radełkiem wyciąć paski, ułożyć je na masie makowej, tworząc kratkę. Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na drugi poziom od dołu.
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Piekarnik gazowy: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: ok. 40 min.
Upieczone ciasto ostudzić.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
1277
kJ
305 kcal |
1679
kJ
401 kcal |
Tłuszcz | 16.75 g | 22.04 g |
Węglowodany | 35.56 g | 46.79 g |
Białko | 6.44 g | 8.47 g |
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
tak
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
tak
nieaktywne