PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kopiec Kreta z truskawkami

Oryginalny Kopiec kreta z trsukawkami

o 12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Kopiec Kreta z truskawkami

Ciasto:

1 opak. Kopca Kreta Dr. Oetkera
100 g masła (miękkiego)
2 szt. jajek
75 ml mleka

Poncz:

125 ml wody
1 łyżeczka cukru
0,5 szt. cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
300 g truskawek

Masa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
100 ml wody (letniej)

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj masło, jajka i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 minuty. Ciasto rozłóż równomiernie w wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formie o śr. 24 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 45 min.

3

Poncz

Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz, odstaw do wystudzenia. Wyłóż na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Truskawki umyj, odszypułkuj i poukładaj ściśle na upieczonym spodzie.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlej wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez ok. 0,5 minuty. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na truskawki formując łyżką kopułę, posyp okruchami ciasta i wstaw na ok. 2 h do lodówki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kopiec Kreta z truskawkami

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1424kJ
340kcal
942kJ
225kcal
Tłuszcz 23.05g 15.27g
Węglowodany 31.11g 20.60g
Białko 6.47g 4.28g