Flag

Kluski leniwe z sosem truskawkowym

ok. 2 porcje
Średni
20 min
Pyszne kluski smakują jak u Mamy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gtwarogu
1 szt.jajka
150 gmąki
1 szczyptasoli
Do dekoracji
1 opak.Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
100 gmalin
4 - 5 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Sosu truskawkowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania ciasta

Biały ser rozgnieść widelcem. Dodać jajko, mąkę i sól, zagnieść ciasto. W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 4 części. Porcje ciasta formować w wałki o średnicy ok. 1,5 cm. Wałki ciąć skośnie na ok. 1 cm kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować 4 - 5 minut.

2

Dekorowanie

Gotowe kluski wyłowić na sitko i podawać gorące, polane sosem, posypane malinami i udekorowane listkami mięty.