PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kluski leniwe z sosem malinowym

Smakują jak u Mamy

ok. 2 porcje

średni 20 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kluski leniwe z sosem malinowym

Ciasto:

300 g twarogu
1 szt. jajek
150 g mąki
1 szczypta soli

Do dekoracji:

1 opak. Sosu malinowego Dr. Oetkera
100 g malin
4 - 5 listków mięty

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania ciasta

Biały ser rozgnieść widelcem. Dodać jajko, mąkę i sól, zagnieść ciasto. W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 4 części. Porcje ciasta formować w wałki o średnicy ok. 1,5 cm. Wałki ciąć skośnie na ok. 1 cm kluski. Wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować 4 - 5 minut.

2

Dekorowanie

Gotowe kluski wyłowić na sitko i podawać gorące, polane sosem malinowym, posypane malinami i udekorowane listkami mięty.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kluski leniwe z sosem malinowym

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 3069 kJ
733 kcal
754 kJ
180 kcal
Tłuszcz 5.11 g 1.25 g
Węglowodany 133.45 g 32.71 g
Białko 42.27 g 10.36 g