PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kakaowe pierniczki

Wyśmienite pierniczki z kakao i świątecznymi dekoracjami

o 80 sztuk

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kakaowe pierniczki

Ciasto:

100 g masła
400 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
2 łyżki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
150 g cukru pudru
100 g miodu
2 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Gwiazdek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, soda oczyszczoną, przyprawą korzenną i cukrem pudrem, wymieszaj. Dodaj roztopione masło, miód i jajka. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Wycinaj różne kształty pierniczków. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 10 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Zawartość opakowania z lukrem wymieszaj energicznie z wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Cześć lukru zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego odcienia koloru. Lukry przełóż do rękawów cukierniczych, odetnij niewielkie otwory. Najpierw zrób obrys, a następnie wypełnij powierzchnię pierniczka lukrem. Na mokry lukier przyklejaj perełki i gwiazdki. Pozostałe kontury dekoracji dorysuj pisakami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kakaowe pierniczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 234kJ
56kcal
1553kJ
371kcal
Tłuszcz 1.38g 9.19g
Węglowodany 10.06g 67.07g
Białko 0.78g 5.22g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej