PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Kakaowe pierniczki

Wyśmienite pierniczki z kakao i świątecznymi dekoracjami

o 80 sztuk

średni 120 min

Składniki

Składniki

do przepisu Kakaowe pierniczki

Ciasto:

100 g masła
400 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka Sody oczyszczonej Dr. Oetkera
2 łyżki Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
150 g cukru pudru
100 g miodu
2 szt. jajek

Do dekoracji:

1 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
3 łyżeczki wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Gwiazdek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak. Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, soda oczyszczoną, przyprawą korzenną i cukrem pudrem, wymieszaj. Dodaj roztopione masło, miód i jajka. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Wycinaj różne kształty pierniczków. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 8 - 10 min.

Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Zawartość opakowania z lukrem wymieszaj energicznie z wodą do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Cześć lukru zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego odcienia koloru. Lukry przełóż do rękawów cukierniczych, odetnij niewielkie otwory. Najpierw zrób obrys, a następnie wypełnij powierzchnię pierniczka lukrem. Na mokry lukier przyklejaj perełki i gwiazdki. Pozostałe kontury dekoracji dorysuj pisakami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Kakaowe pierniczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 234kJ
56kcal
1553kJ
371kcal
Tłuszcz 1.38g 9.19g
Węglowodany 10.06g 67.07g
Białko 0.78g 5.22g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt