Flag

Kakaowe pierniczki

ok. 80 sztuk
Średni
120 min
Wyśmienite pierniczki z kakao i świątecznymi dekoracjami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła
400 gmąki
1 łyżkakakao
1 łyżeczkaSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
2 łyżkiPrzyprawy korzennej Dr. Oetkera
150 gcukru pudru
100 gmiodu
2 szt.jajek
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Nocnego Nieba Dr. Oetkera
1 opak.Perełek srebrnych Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Nocnego Nieba Dr. Oetkera
Picture - Perełek srebrnych Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, soda oczyszczoną, przyprawą korzenną i cukrem pudrem, wymieszaj. Dodaj roztopione masło, miód i jajka. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je mąką. Wycinaj różne kształty pierniczków. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone pierniczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.


Cześć lukru zabarw barwnikiem do uzyskania pożądanego odcienia koloru. Lukry przełóż do rękawów cukierniczych, odetnij niewielkie otwory. Najpierw zrób obrys, a następnie wypełnij powierzchnię pierniczka lukrem. Na mokry lukier przyklejaj perełki i gwiazdki. Pozostałe kontury dekoracji dorysuj pisakami cukrowymi.