PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Czekoladowy przekładaniec

Delikatne ciasto czekoladowe z masą śmietanową Dr. Oetkera

o 12 - 15 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Czekoladowy przekładaniec

Ciasto:

1 opak. Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera
4 szt. jajek
200 g masła (roztopionego i wystudzonego)
200 ml wody

Masa:

1 opak. Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera
500 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Formę prostokątną o wym. 40 x 14 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 60 min.

Wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem na trzy warstwy.

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na papier do pieczenia i wystudź. Następnie zetrzyj polewę na tarce o grubych oczkach. 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% tł. ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki z masą śmietanową wsyp do śmietanki i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełóż warstwy ciasta.

3

Dekorowanie

Wierzch i boki posmaruj masą, posyp startą polewą deserową. Do czasu podania przechowuj w lodówce.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Czekoladowy przekładaniec

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 2148kJ
513kcal
1394kJ
333kcal
Tłuszcz 29.84g 19.38g
Węglowodany 56.98g 37.00g
Białko 4.56g 2.96g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej