do przepisu Czekoladowy przekładaniec
1 opak. | Ciasta czekoladowego XXL Dr. Oetkera |
4 szt. | jajek |
200 g | masła (roztopionego i wystudzonego) |
200 ml | wody |
1 opak. | Masy śmietanowej smak śmietankowy Dr. Oetkera |
500 ml | śmietanki 30% tł. |
1 opak. | Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera |
Formę prostokątną o wym. 40 x 14 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj jajka, tłuszcz i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach ok. 3 min do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przygotowane ciasto nałóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Ciasto wstaw do piekarnika.
Piekarnik gazowy: 180 °C
Piekarnik elektryczny: 180 °C
Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.
Czas pieczenia: o 60 min.
Wystudzone ciasto przekrój ostrym nożem na trzy warstwy.
Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na papier do pieczenia i wystudź. Następnie zetrzyj polewę na tarce o grubych oczkach. 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% tł. ubij mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebki z masą śmietanową wsyp do śmietanki i delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Gotową masą przełóż warstwy ciasta.
Wierzch i boki posmaruj masą, posyp startą polewą deserową. Do czasu podania przechowuj w lodówce.
NA PORCJĘ / SZT. | NA 100 G / ML | |
---|---|---|
Wartość energetyczna |
2148kJ 513kcal |
1394kJ 333kcal |
Tłuszcz | 29.84g | 19.38g |
Węglowodany | 56.98g | 37.00g |
Białko | 4.56g | 2.96g |