PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Chrupiące gofry

Chrupiące gofry z Cukrem wanilinowym Premium Dr. Oetkera

12 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Chrupiące gofry

Ciasto:

2 szt. jajek
100 ml oleju
300 ml mleka
350 g mąki
2 łyżeczki Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
4 łyżeczki cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
1 szczypta soli

Do dekoracji:

200 ml mleka (zimnego)
1 opak. Bitej śmietany Dr. Oetkera
100 g borówek amerykańskich
100 g malin

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Żółtka oddziel od białek. Żółtka wymieszaj z mlekiem i olejem do połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek, cukier, cukier wanilinowy i sól. Do suchych składników wlewaj stopniowo mokre składniki, ciągle mieszając lub zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy. 

2

Pieczenie

Nagrzaną gofrownicę smaruj olejem przed każdą porcją ciasta. Ciasto nakładaj łyżką robiąc kleksy. 

Czas pieczenia: ok. 4 - 5 min.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej mleko, wsyp zawartość torebki bitej śmietany i ubijaj mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Gofry udekoruj bitą śmietaną oraz owocami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Chrupiące gofry

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1055 kJ
252 kcal
925 kJ
221 kcal
Tłuszcz 12.01 g 10.54 g
Węglowodany 31.28 g 27.44 g
Białko 6.08 g 5.33 g