Flag

Chałka drożdżowa

ok. 18 - 20 porcji
Średni
40 min
Puszyste i pięknie pachnące chałki.... znikają ze stołu w mgnieniu oka
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Chałki można tez udekorować Lukrem klasycznym Dr.Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła (rozpuszczonego)
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
150 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 szt.jajka
250 mlwody (ciepłej)
Do smarowania
1 szt.jajka
6 łyżekwody
Kruszonka
80 gmąki
60 gcukru
1 łyżeczkaCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
50 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Ciasto

Picture - chalka step.jpg

Roztop i przestudź masło. Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj.

2
Picture - 2. Chałka s.2 Ciasta drożdżowe  .48322_1.jpg

Do suchych składników dodaj jajko, ciepłą wodę oraz roztopione masło i zagniataj do momentu, gdy ciasto przestanie się kleić. Ciasto umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).

3
Picture - 2. Chałka s.3 poprawka Ciasta drożdżowe  .48362_1.jpg

Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć i podziel na 4 części. Z jednej części utocz 3 wałeczki, a następnie spleć w warkocz, podwijając końce pod spód.

4
Picture - 2. Chałka s.4 poprawka Ciasta drożdżowe  .48372_1.jpg

Z pozostałych części ciasta również stwórz warkocze. Warkocze ułóż na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Gdy podrosną, posmaruj roztrzepanym jajkiem z wodą. Możesz je posypać makiem lub kruszonką zagniecioną z mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego.


Pieczenie

Blachę z chałkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone chałki wyjmij z piekarnika. Możesz je także udekorować Lukrem klasycznym Dr. Oetkera.

Porady i wskazówki

  • Chałki można tez udekorować Lukrem klasycznym Dr.Oetkera.