Flag

Cake pops dla Małej Księżniczki

ok. 12 - 15 sztuk
Łatwy
40 min
Cudowny prezent nie tylko dla księżniczek
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Babki czekoladowej Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 gmasła (miękkiego)
100 mlmleka
Masa
125 gserka mascarpone
80 gczekolady mlecznej
50 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak.Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babki czekoladowej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Małej Księżniczki Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180˚C. Formę keksówkę o długości 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania murzynka wsyp do miski, dodaj jajka, masło oraz mleko i miksuj na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z formy po 10 minutach i wystudź na kratce.

Czas pieczenia: ok. 55 - 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Przygotowanie cake pops

Wystudzone ciasto pokrusz i wymieszaj z mascarpone. Czekoladę i śmietankę umieść w misce i rozpuść nad parą wodną, często mieszając. Dodaj do ciasta i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłódź przez ok. 20 minut. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, nadziej je na patyczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstaw jeszcze na ok. 20 minut do zamrażarki do ponownego schłodzenia.

4

Dekorowanie

Kolorowe posypki wysyp do oddzielnych małych miseczek. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie cienką warstwą oblewaj nią cake pops. Zanim polewa zastygnie obtaczaj obtaczaj cake pops w posypkach.