PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Cake pops dla Małej Księżniczki

Cudowny prezent nie tylko dla księżniczek

o 12 - 15 sztuk

łatwy 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Cake pops dla Małej Księżniczki

Ciasto:

1 opak. Murzynka Dr. Oetkera
3 szt. jajek
100 g masła (miękkiego)
80 ml mleka

Masa:

125 g serka mascarpone
80 g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30% tł.

Do dekoracji:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temperatury 180˚C. Formę keksówkę o długości 25 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Zawartość opakowania murzynka wsyp do miski, dodaj jajka, masło oraz mleko i miksuj na najniższych, a potem na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z formy po 10 minutach i wystudź na kratce.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 55 - 60 min.

3

Przygotowanie cake pops

Wystudzone ciasto pokrusz i wymieszaj z mascarpone. Czekoladę i śmietankę umieść w misce i rozpuść nad parą wodną, często mieszając. Dodaj do ciasta i całość dokładnie zagnieć. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłódź przez ok. 20 minut. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, nadziej je na patyczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wstaw jeszcze na ok. 20 minut do zamrażarki do ponownego schłodzenia.

4

Dekorowanie

Kolorowe posypki wysyp do oddzielnych małych miseczek. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie cienką warstwą oblewaj nią cake pops. Zanim polewa zastygnie obtaczaj obtaczaj cake pops w posypkach.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Cake pops dla Małej Księżniczki

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1578kJ
377kcal
1645kJ
393kcal
Tłuszcz 22.41g 23.34g
Węglowodany 37.91g 39.49g
Białko 5.65g 5.88g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Fascynujący świat wanilii

Czy wiesz, że wanilia to odmiana storczyka, a jej kwiat rozkwita tylko na jeden dzień? Poznaj sekretne życie przyprawy droższej od srebra. Więcej