PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczka albo psikus

Zapada noc. Z półmroku wyłaniają się różne istoty i pająki....Na szczęście straaaasznie pyszne:)

36 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczka albo psikus

Babeczka Pająk:

1 opak. Babeczek czekoladowych z konfiturą wiśniową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
50 ml mleka
125 ml oleju

Dekoracja babeczki Pająka:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
2 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
24 szt. cukierków "lentilek"

Babeczka Mumia:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Dekoracja babeczki Mumii:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
24 szt. cukierków "lentilek"

Babeczka Sieć pająka:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Dekoracja babeczki Sieci pająka:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

2

Babeczki Pająki

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Następnie natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Pająka

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę mleczną rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej na babeczki. Następnie obtocz babeczki w posypce czekoladowej wsypanej wcześniej do miseczki. Nogi pająka wykonaj z połamanych ażurków czekoladowych i przyczep je zanim polewa zastygnie. Kremem dekoracyjnym białym zrób oczy pająka i przyklej do niego kolorowe cukierki.

3

Babeczki Mumie

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Mumii

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Lukier domowy rozrób w miseczce z 3 łyżeczkami gorącej wody. Część lukru odłóż (na oczy). Pozostały lukier umieść w szprycy z płaską końcówką i wyciskaj na babeczki jako bandaż. Z części zastygającego lukru ufromuj kuleczki i ułóż na babeczki jako oczy. Przyklej do lukru kolorowe cukierki.

4

Babeczki Sieci Pająka

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Sieć Pająka

Babeczki można zacząć dekorować dopiero po ich ostygnięciu. Nożem zetnij nierówny wierzch babeczek. Lukier rozgrzej w ciepłej wodzie i przy pomocy pędzelka posmaruj nim babeczki. Odstaw do zastygnięcia. Następnie czerwonym pisakiem namaluj na środku babeczek pajęczynę. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Przelej do miseczki, gdy zacznie zastygać uformuj z niej korpusy i główki pajączków. Z posypki czekoladowej zrób nóżki i przyczep do czekoladowych pajączków zanim lukier całkowicie stwardnieje. Kolorowymi pisakami namaluj pajączkom oczy. Pajączki ułóż na czerwonej pajęczynie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczka albo psikus

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1461kJ
349kcal
1641kJ
392kcal
Tłuszcz 16.08g 18.07g
Węglowodany 46.05g 51.74g
Białko 3.84g 4.31g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

NASZE PRODUKTY

Słodkie dekoracje

Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję!