PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Babeczka albo psikus

Zapada noc. Z półmroku wyłaniają się różne istoty i pająki....Na szczęście straaaasznie pyszne:)

36 porcji

średni 40 min

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczka albo psikus

Babeczka Pająk:

1 opak. Babeczek czekoladowych z konfiturą wiśniową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
50 ml mleka
125 ml oleju

Dekoracja babeczki Pająka:

2 opak. Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
2 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Ażurków z czekolady deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
24 szt. cukierków "lentilek"

Babeczka Mumia:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Dekoracja babeczki Mumii:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
6 łyżeczek wody (gorącej)
24 szt. cukierków "lentilek"

Babeczka Sieć pająka:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Dekoracja babeczki Sieci pająka:

2 opak. Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

preparation

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

2

Babeczki Pająki

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Następnie natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Pająka

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę mleczną rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej na babeczki. Następnie obtocz babeczki w posypce czekoladowej wsypanej wcześniej do miseczki. Nogi pająka wykonaj z połamanych ażurków czekoladowych i przyczep je zanim polewa zastygnie. Kremem dekoracyjnym białym zrób oczy pająka i przyklej do niego kolorowe cukierki.

3

Babeczki Mumie

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Mumii

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Lukier domowy rozrób w miseczce z 3 łyżeczkami gorącej wody. Część lukru odłóż (na oczy). Pozostały lukier umieść w szprycy z płaską końcówką i wyciskaj na babeczki jako bandaż. Z części zastygającego lukru ufromuj kuleczki i ułóż na babeczki jako oczy. Przyklej do lukru kolorowe cukierki.

4

Babeczki Sieci Pająka

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

Piekarnik gazowy:  180 °C

Piekarnik elektryczny:  180 °C

Dodatkowe informacje:  Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: o 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Sieć Pająka

Babeczki można zacząć dekorować dopiero po ich ostygnięciu. Nożem zetnij nierówny wierzch babeczek. Lukier rozgrzej w ciepłej wodzie i przy pomocy pędzelka posmaruj nim babeczki. Odstaw do zastygnięcia. Następnie czerwonym pisakiem namaluj na środku babeczek pajęczynę. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Przelej do miseczki, gdy zacznie zastygać uformuj z niej korpusy i główki pajączków. Z posypki czekoladowej zrób nóżki i przyczep do czekoladowych pajączków zanim lukier całkowicie stwardnieje. Kolorowymi pisakami namaluj pajączkom oczy. Pajączki ułóż na czerwonej pajęczynie.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczka albo psikus

NA PORCJĘ / SZT. NA 100 G / ML
Wartość energetyczna 1461kJ
349kcal
1641kJ
392kcal
Tłuszcz 16.08g 18.07g
Węglowodany 46.05g 51.74g
Białko 3.84g 4.31g
Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt