PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Ciekawostki

Kto by przypuszczał, że potrawy na kształt pizzy jedzone były już w starożytnej Grecji. A wiecie, że to właśnie Polacy pobili rekord Guinnessa na największą pizzę. Ileż to emocji wzbudza to pyszne danie! Więcej pizzowych ciekawostek szukajcie tutaj.

Ciekawostki

Początki pizzy

  • Najstarszym daniem stworzonym przez człowieka są placki chlebowe, wypiekane od czasów neolitycznych.
  • Starożytni Grecy jedli płaski chleb „plakuntos”, który był przyrządzany z różnymi ziołami i oliwą.
  • Żołnierze perskiego króla Dariusza Wielkiego kładli ser na chlebie pieczonym na ich tarczach.
  • Inne tego rodzaju płaskie wypieki to „focaccia”, sięgajaca czasów dawnych Etrusków, „coca” z Katalonii, grecka „pita”, „pide” z Turcji oraz Indiańskie „Paratha” i niemieckie „Flammkuchen”.
  • Po raz pierwszy słowo "pizza" zostało użyte ok. 997 roku we Włoszech. Pochodzi ono najprawdopodobniej od łacińskiego słowa picea, którym Rzymianie określali bochen chleba w piecu.
  • Pomidory, uznawane początkowo za trujące, zostały sprowadzone z Meksyku i Peru do Włoch w XVI wieku przez hiszpańskich konkwistadorów. Już w XVIII wieku sos pomidorowy stał się powszechnie dodawany do płaskiego chleba przez biedniejsze rejony Neapolu.
  • Oryginalny ser mozzarella był robiony z mleka azjatyckich, wodnych bizonów już w VII w. We Włoszech pojawił się dopiero w XVIII wieku. 

Pierwsza pizza

Za pierwszą pizzerię uważa się „Antica Pizzeria Port Alba” z Neapolu, otwartą w 1830 roku. Pizzeria ta funkcjonuje w Neapolu do dzisiaj.
Dzisiejsze włoskie pizze mają swe korzenie w dwóch jej odmianach: Marinara i Margherita. Marinarę pokrywają pomidory, oregano, czosnek, oliwka z oliwek i bazylia. Nazwano ją tak, dlatego że była pożywieniem żeglarzy i ludzi morza, którzy żywili się nią gdy wracali z połowu w zatoce.
W 1889 roku Raffaele Esposito, właściciel pizzerii „Pietro il Pizzaiolo” w Neapolu upiekł trzy różne pizze na wizytę króla Umberto I i Margherity z Savoy. Ulubioną pizzą królowej okazała się pizza, która poprzez swoje składniki, kojarzyła się z włoską flagą – zielona bazylia, biała mozzarella i czerwone pomidory. Ta kombinacja została nazwana Pizza Margherita, od imienia królowej.

Pierwsza pizza Dr. Oetkera

Pierwsza pizza mrożona pojawiła się w Niemczech w 1970 roku i została wprowadzona przez Dr.Oetkera. Była to Pizza alla Romana. Od tej pory firma Dr.Oetker z powodzeniem sprzedaje pizze mrożone na całym świecie.

 

 

 

 

Największa pizza

1172 metry i 97 centymetrów ma najdłuższa na świecie pizza, upieczona w mieście Massa w Toskanii. Pobity został tym samym rekord, który należał od dwóch lat do Polski. Do upieczenia gigantycznej pizzy, rozłożonej wzdłuż nabrzeża Massy i wpisanej do Księgi Rekordów Guinnesa, zużyto 2 tony mąki, 30 kilogramów bazylii, kilkuset kilogramów mozzarelli i wielkie wiadra sosu pomidorowego. Podczas festynu w toskańskim mieście 50 włoskich pizzaioli, czyli piekarzy pizzy postanowiło rzucić wyzwanie Polakom, którzy w sierpniu 2010 roku przygotowali na krakowskich Błoniach pizzę długości 1010 metrów i 28 centymetrów. Rywalizacja włosko-polska w tej dziedzinie ma już kilkuletnią tradycję. Poprzednie osiągnięcie polskich pizzaioli, z 2004 roku to pizza o długości 134 metry. Włosi odpowiedzieli potem piekąc 405 metrów pizzy.

Najdroższa pizza

W grudniu 2010, w stolicy Malty, Pizzeria Margo ustanowiła rekord Guinessa na najdroższą pizzę świata. Poza tradycyjnymi składnikami znajdują się na niej między innymi białe trufle, płatki 24-karatowego złota i mozzarella di bufala, najbardziej ceniony ser bawoli. Za rekordową pizzę trzeba zapłacić 8 500 polskich złotych. Mimo tak wysokiej ceny została już zamówiona dwa razy, za każdym razem przez tego samego hotelarza z Malty, któremu kelnerzy przez długi czas musieli wyjaśniać, że do tej pizzy nie można dodać pomidorów ponieważ nie będą komponować się z delikatnym smakiem trufli.