Pytania i odpowiedzi

Jeśli Twojego pytania nie ma na liście, napisz do nas.

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Bardzo często zadaję sobie pytanie - jakie pochodzenie ma firma    Dr. Oetker?

Firma Dr. Oetker wywodzi się z Bielefeld, niedużego miasta w centralnych Niemczech. Tam właśnie w 1891 roku w swojej aptece przy Lutterstraße aptekarz Dr. August Oetker stworzył pierwszy proszek do pieczenia Backin, który dzięki gwarancji udanych wypieków podbił serca wszystkich pań domu w całej Europie. Następnie zostały stworzone kolejne produkty: budyń, galaretka, środki konserwujące, ale te były już produkowane w nowo wybudowanej fabryce.

Do dziś główna siedziba firmy Dr. Oetker i koncernu Oetker Gruppe znajduje się w Bielefeld.

Zastanawiam się, czy naprawdę istnieje rodzina Oetker?

Rodzina o nazwisku Oetker istniała i istnieje do dziś. Dr. August Oetker, aptekarz rzeczywiście w 1891 wynalazł proszek do pieczenia "Backin" i od tego zaczęła się produkcja wszystkich koncentratów spożywczych.

Dziś także firmą zarządzają członkowie rodziny Oetker, wnuki i prawnuki sławnego założyciela.

Chciałbym się dowiedzieć, czy produkty Dr. Oetkera produkowane są w Polsce?

Firma Dr. Oetker otworzyła swoją pierwszą fabrykę w Polsce już w 1921 r. Fabryka ta mieści się do dnia dzisiejszego w Gdańsku Oliwie i produkuje prawie cały dostępny w ofercie asortyment produktów.

Ponadto w 2000 roku firma Dr. Oetker przejęła w 100% udziały w spółce Rigga, w której produkowana jest pizza mrożona: Guseppe, Feliciana, Ristorante oraz Rigga.

Intryguje mnie dlaczego Dr. Oetker piszemy z kropką i dużą literą?

Skrót ten zaczerpnięty jest z języka niemieckiego, a w tym języku skrót tytułu naukowego zgodnie z zasadami ortografii piszemy z wielkiej litery oraz stawiamy kropkę

Moje dziecko wymaga diety bezglutenowej. Proszę o informacje, które produkty nie zawierają glutenu?

Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązującym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polski i Unii Europejskiej.

Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu.

Produkty posiadające licencję Przekreślonego Kłosa (certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej) to:

• Proszek do pieczenia

• Cukier z wanilią

• Budyń smak śmietankowy

• Budyń smak waniliowy

• Budyń smak czekoladowy

• Galaretka o smaku truskawkowym

• Galaretka o smaku cytrynowym

• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak truskawkowy

• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak malinowy

• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak owoców leśnych

Po weryfikacji asortymentu  uznano, że nie zawierają w swoim składzie glutenu  i jego śladowych ilości również następujące produkty:

• Laska wanilii z Wysp Pacyfiku

• Ekstrakty naturalne

• Pasta waniliowa Intense

• Cukier brzozowy ksylitol

• Aromaty w płynie

• Soda oczyszczona

• Kwas cytrynowy

• Drożdże suszone instant

• Żelatyna 20 g, 50 g oraz Żelatyna w listkach

• Barwniki spożywcze

• Dekoracje z czekolady

• Dekoracje z opłatka

• Polewy gotowe

• Lukry gotowe

• Pisaki cukrowe i żelowe oraz cukrowe o smaku czekolady i karmelu, Pisaki pastelowe, Pisak cukrowy Czarny

• Lukier plastyczny

• Pianki Mini Marshmallows

• Posypka cukrowa

• Posypka smak czekoladowy

• Perełki srebrne

• Perełki błyszczące

• Śnieżynki cukrowe

• Konfetti

• Nocne niebo

• Dinozaury

• Jednorożec

• Mała księżniczka

• Love

• Sosy deserowe

Niemniej jednak, do produkcji niektórych naszych produktów używamy surowców zawierających gluten, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne.

Wobec powyższego wychodząc naprzeciw potrzebom naszych konsumentów, którzy na co dzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej opracowano listę produktów, które nie zawierają glutenu w składzie, jednak możliwa jest jego obecność wynikająca z krzyżowego zanieczyszczenia. Jest to komunikowane poprzez podanie informacji pod listą składników: „Możliwa obecność GLUTENU”.  Poniżej przedstawiamy listę produktów zawierających śladowe ilości glutenu:

• Cukier wanilinowy, Cukier wanilinowy Premium

• Cukier ze skórką pomarańczową, z wanilią

• Krem do karpatki 3 minuty

• Kremy do tortów i ciast

• Masy śmietanowe (z wyłączeniem Słony karmel)

• Przyprawa korzenna

• Ciemne i Czarne kakao

• Cynamon mielony

• Sernix

• Śmietan-fix

• Sernik na zimno

• Lukier klasyczny biały

• Żelatyna-fix deserowa

• Żelatyna bulionowa

• Żelfixy

• Bita śmietana

• Budynie klasyczne

• Budynie ulubione

• Galaretki krystaliczne

• Galaretki owocowe

• Kisiele

• Słodka Chwila Budyń smak wanilia i śmietanka

• Słodka Chwila Kisiel

• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców

• Słodka Chwila Aromatyczny Duet Kisiel z kawałkami owoców

• Słodka Chwila Owocowy Duet Kisiel z kawałkami owoców

• Słodka Chwila Mleczny Ryż

• Super Bohater

Informacje o zawartości alergenu w produkcie znajdują się na opakowaniu produktu, jak i na stronach produktowych na www.oetker.pl w zakładce Alergeny.

Czy ciasta i desery Dr. Oetkera zawierają konserwanty?

Ciasta i desery Dr. Oetkera nie zawierają konserwantów, ponieważ są produkowane i sprzedawane w suchej postaci i nie wymagają środków konserwujących. W skład ciast i deserów wchodzą składniki, z których w tradycyjny sposób się je przygotowuje. Ich wyjątkowość polega na tym, że nie trzeba odmierzać cukru, mąki, proszku do pieczenia itp.

Czym zajmuje się Kuchnia Dr. Oetkera?

Pracujący w Kuchni technolodzy żywności pieką i gotują smakołyki, przygotowane z dostępnych w ofercie Dr. Oetkera produktów. Każdy nowy przepis czy produkt, zanim zostanie przekazany Konsumentom, poddany jest wielu próbom i testom, każdorazowo z wykorzystaniem różnych urządzeń, np. ciasta pieczone są w tradycyjnym piekarniku gazowym, jak i elektrycznym oraz w nowoczesnej kuchni z termoobiegiem.

Być może macie Państwo problemy z wykonaniem ciasta drożdżowego, szukacie przepisu na puszysty biszkopt, czy smaczną konfiturę. Zadzwońcie Państwo do specjalistów z Kuchni Dr. Oetkera. Zapraszamy od poniedziałku do soboty w godzinach 10-18 oraz w niedzielę w godzinach 10-13. Pod numerem 585-111-001 (koszt zgodnie z cennikiem operatora), nasi specjaliści chętnie udzielą Państwu ciekawych porad.

Proszę o wyjaśnienie co oznacza skrót HACCP?

Skrót HACCP oznacza Analizę Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (Hazard Analisis Critical Control Points). Jest to specjalny światowy system kontroli produkcji na wszystkich jej etapach począwszy od surowców i opakowań skończywszy na produktach gotowych, który zapewnia stałą i najwyższą jakość produkowanych produktów.

Fakty i mity o deserach w proszku

Produkty w proszku jak galaretki, kisiele czy budynie czasami są błędnie postrzegane jako produkty w 100% syntetyczne. Nie jest to prawda. Poznaj najważniejsze prawdy i mity o tej żywności:

Mit: Desery w proszku składają się głównie z konserwantów

Prawda:
Wszystkie desery w proszku oferowane przez Dr. Oetkera są produkowane bez konserwantów. Długi termin do spożycia wynika przede wszystkim z faktu, iż mamy do czynienia z produktami w proszku. Prawdopodobieństwo rozwoju bakterii niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów w produktach o dużej zawartości suchej masy jest znikomo małe. Niebezpieczeństwo rozwoju bakterii pojawia się bowiem najczęściej w środowiskach o dużej wilgotności. Z tego też powodu nie ma potrzeby konserwowania naszych deserów chemicznie. Ponadto produkty Dr. Oetkera posiadają opakowania o dużej barierowości, zapewniające ochronę przed czynnikami zewnętrznymi (światło, wilgotność), dodatkowo umożliwiające przedłużenie daty ich przydatności do spożycia.

Mit: Każde E to chemia

Prawda:
Pojawiają się czasami opinie o podejrzanym działaniu lub szkodliwości składników E. Należy wiedzieć, iż nie wszystkie składniki oznaczone na opakowaniu jako E to konserwanty chemiczne. Wśród E mogą pojawić się środki syntetyczne, ale także i naturalne, spełniające różne funkcje, np. spulchniające (soda oczyszczona), zagęszczające (skrobia ziemniaczana modyfikowana), wzbogacające (kwas askorbinowy). Naturalnymi E, stosowanymi przez Dr. Oetkera, są m.in.:
E 330 – kwas cytrynowy, regulator kwasowości
E 407 – karageny otrzymywane z wodorostów, służące jako substancja zagęszczająca
E 153 – węgiel roślinny otrzymywany przez zwęglenie drewna, barwnik
E 160b – annato otrzymywane z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L., barwnik
E 163 – antocyjany otrzymywane m.in. ze skórek winogron, barwnik
E 322 – lecytyna uzyskiwana z oleju sojowego, naturalny emulgator

Co to jest Czarne Kakao i czym się różni od klasycznego kakao?

Czarne kakao pozyskiwane jest ziaren kakaowca pochodzących głównie z Afryki Zachodniej. Na jego kolor ma wpływ zarówno rodzaj ziarna, jak i proces prażenia, rozdrobnienia czy alkalizacji. Wpływ na unikalny kolor kakao mają również czynniki takie jak czas, temperatura, ciśnienie, wielkość cząsteczek i inne parametry, będące tajemnicą procesu technologicznego.

Co ma wpływ na kolor i smak Czarnego Kakao?

Na kolor i smak kakao ma wpływ pochodzenie ziarna, proces prażenia, rozdrobnienie oraz proces alkalizacji.

Co to jest proces alkalizacji?

Alkalizacja kakao, czyli tzw. „proces holenderski”, została wynaleziona w Holandii w XIX w.
Polega ona na przeciwdziałaniu kwasowości kakao (pH ~ 5,4) poprzez zanurzenie go w roztworze alkalicznym np. w węglanie potasu. Neutralizuje to kwasy w kakao, podnosząc pH do wartości neutralnej (7) lub wyższej, w zależności od czasu trwania czynności. Wyższe pH ma także dodatkową zaletę ciemnienia kakao, im wyższe tym ciemniejszy kolor. Kakao „holenderskie” jest cenione właśnie za ciemną barwę i intensywny, niekwaśny smak.

Jak uzyskuje się Czarne Kakao?

Czarne kakao uzyskuje się stosując inny niż przy standardowym (ciemnym) kakao sposób prażenia i alkalizacji. Wpływ na unikalny kolor kakao mają użyte związki, czas, temperatura, ciśnienie, wielkość cząsteczek i inne parametry, będące tajemnicą procesu technologicznego.

Dlaczego w składnikach Kakao Dr. Oetkera są regulatory kwasowości?

Regulatory kwasowości (inaczej środki alkaliczne), używane są we wszystkich rodzajach kakao, poddanych alkalizacji czyli „procesowi holenderskiemu”. W maju 2018 roku weszła w życie nowa regulacja europejska obligująca producentów kakao do deklarowania na opakowaniu wszystkich użytych środków alkalicznych w procesie produkcji kakao.
Obecnie na polskim rynku w dalszym ciągu funkcjonują opakowania kakao bez tej, wymaganej prawem, informacji. Może to wynikać m.in. z wysokich zapasów wyrobu gotowego (kakao) zarówno po stronie sklepów jak i producentów bądź dużej ilości nadrukowanych opakowań, jeszcze sprzed wprowadzenia ww. regulacji. Kakao Dr. Oetkera jako nowość na rynku, ma obowiązek umieszczać na wszystkich opakowaniach wymaganą przez prawo deklarację.

Dlaczego na Czarnym Kakao jest napis „bez barwników”?

Czarne kakao Intense Dr. Oetkera wytwarzane jest wyłącznie z wyselekcjonowanego ziarna kakaowca, poddanego procesowi alkalizacji bez dodatku barwników.

W czym możemy Ci pomóc?


Odpowiedzi na popularne pytania
Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne