Firma Dr. Oetker wywodzi się z Bielefeld, niedużego miasta w centralnych Niemczech. Tam właśnie w 1891 roku w swojej aptece przy Lutterstraße aptekarz Dr. August Oetker stworzył pierwszy proszek do pieczenia Backin, który dzięki gwarancji udanych wypieków podbił serca wszystkich pań domu w całej Europie. Następnie zostały stworzone kolejne produkty: budyń, galaretka, środki konserwujące, ale te były już produkowane w nowo wybudowanej fabryce.
Do dziś główna siedziba firmy Dr. Oetker i koncernu Oetker Gruppe znajduje się w Bielefeld.
Rodzina o nazwisku Oetker istniała i istnieje do dziś. Dr. August Oetker, aptekarz rzeczywiście w 1891 wynalazł proszek do pieczenia "Backin" i od tego zaczęła się produkcja wszystkich koncentratów spożywczych.
Dziś także firmą zarządzają członkowie rodziny Oetker, wnuki i prawnuki sławnego założyciela.
Firma Dr. Oetker otworzyła swoją pierwszą fabrykę w Polsce już w 1921 r. Fabryka ta mieści się do dnia dzisiejszego w Gdańsku Oliwie i produkuje prawie cały dostępny w ofercie asortyment produktów.
Ponadto w 2000 roku firma Dr. Oetker przejęła w 100% udziały w spółce Rigga, w której produkowana jest pizza mrożona: Guseppe, Feliciana, Ristorante oraz Rigga.
Skrót ten zaczerpnięty jest z języka niemieckiego, a w tym języku skrót tytułu naukowego zgodnie z zasadami ortografii piszemy z wielkiej litery oraz stawiamy kropkę
Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązującym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polski i Unii Europejskiej.
Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu.
Produkty posiadające licencję Przekreślonego Kłosa (certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej) to:
• Budyń smak śmietankowy
• Budyń smak waniliowy
• Budyń smak czekoladowy
• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak truskawkowy
• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak malinowy
• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak owoców leśnych
Po weryfikacji asortymentu uznano, że nie zawierają w swoim składzie glutenu i jego śladowych ilości również następujące produkty:
• Laska wanilii z Wysp Pacyfiku
• Ekstrakty naturalne
• Pasta waniliowa Intense
• Aromaty w płynie
• Soda oczyszczona
• Kwas cytrynowy
• Drożdże suszone instant
• Żelatyna 20 g, 50 g oraz Żelatyna w listkach
• Barwniki spożywcze
• Dekoracje z czekolady
• Dekoracje z opłatka
• Polewy gotowe
• Lukry gotowe
• Pisaki cukrowe i żelowe oraz cukrowe o smaku czekolady i karmelu, Pisaki pastelowe, Pisak cukrowy Czarny
• Pianki Mini Marshmallows
• Posypka cukrowa
• Posypka smak czekoladowy
• Posypka biała
• Perełki błyszczące
• Śnieżynki cukrowe
• Konfetti
• Jednorożec
• Królewski Bal
• Ciasteczkowa Bajka
• Wesołe Oczka i Wesołe Minki
• Sosy deserowe
Niemniej jednak, do produkcji niektórych naszych produktów używamy surowców zawierających gluten, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne.
Wobec powyższego wychodząc naprzeciw potrzebom naszych konsumentów, którzy na co dzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej opracowano listę produktów, które nie zawierają glutenu w składzie, jednak możliwa jest jego obecność wynikająca z krzyżowego zanieczyszczenia. Jest to komunikowane poprzez podanie informacji pod listą składników: „Możliwa obecność GLUTENU”. Poniżej przedstawiamy listę produktów zawierających śladowe ilości glutenu:
• Cukier wanilinowy, Cukier wanilinowy Premium
• Cukier ze skórką pomarańczową, z wanilią
• Cukier brzozowy ksylitol
• Krem do karpatki 3 minuty
• Kremy do tortów i ciast
• Masy śmietanowe (z wyłączeniem Słony karmel)
• Przyprawa korzenna
• Ciemne i Czarne kakao
• Cynamon mielony
• Sernix
• Śmietan-fix
• Sernik na zimno
• Lukier klasyczny biały
• Żelatyna-fix deserowa
• Żelatyna bulionowa
• Żelfixy
• Bita śmietana
• Budynie klasyczne
• Galaretka krystaliczna
• Galaretki owocowe
• Kisiele
• Słodka Chwila Budyń smak wanilia i śmietanka
• Słodka Chwila Kisiel
• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców
• Słodka Chwila Aromatyczny Duet Kisiel z kawałkami owoców
• Słodka Chwila Owocowy Duet Kisiel z kawałkami owoców
• Słodka Chwila Mleczny Ryż
• Super Bohater
• Mała księżniczka
• Perełki srebrne
• Nocne niebo
• Perełki Muuusujące
• Magia Barw niebieska i pastelowa
Informacje o zawartości alergenu w produkcie znajdują się na opakowaniu produktu, jak i na stronach produktowych na www.oetker.pl w zakładce Alergeny.
Ciasta i desery Dr. Oetkera nie zawierają konserwantów, ponieważ są produkowane i sprzedawane w suchej postaci i nie wymagają środków konserwujących. W skład ciast i deserów wchodzą składniki, z których w tradycyjny sposób się je przygotowuje. Ich wyjątkowość polega na tym, że nie trzeba odmierzać cukru, mąki, proszku do pieczenia itp.
Pracujący w Kuchni technolodzy żywności pieką i gotują smakołyki, przygotowane z dostępnych w ofercie Dr. Oetkera produktów. Każdy nowy przepis czy produkt, zanim zostanie przekazany Konsumentom, poddany jest wielu próbom i testom, każdorazowo z wykorzystaniem różnych urządzeń, np. ciasta pieczone są w tradycyjnym piekarniku gazowym, jak i elektrycznym oraz w nowoczesnej kuchni z termoobiegiem.
Być może macie Państwo problemy z wykonaniem ciasta drożdżowego, szukacie przepisu na puszysty biszkopt, czy smaczną konfiturę. Zadzwońcie Państwo do specjalistów z Kuchni Dr. Oetkera. Zapraszamy od poniedziałku do soboty w godzinach 10-18 oraz w niedzielę w godzinach 10-13. Pod numerem 585-111-001 (koszt zgodnie z cennikiem operatora), nasi specjaliści chętnie udzielą Państwu ciekawych porad.
Skrót HACCP oznacza Analizę Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (Hazard Analisis Critical Control Points). Jest to specjalny światowy system kontroli produkcji na wszystkich jej etapach począwszy od surowców i opakowań skończywszy na produktach gotowych, który zapewnia stałą i najwyższą jakość produkowanych produktów.
Produkty w proszku jak galaretki, kisiele czy budynie czasami są błędnie postrzegane jako produkty w 100% syntetyczne. Nie jest to prawda. Poznaj najważniejsze prawdy i mity o tej żywności:
Mit: Desery w proszku składają się głównie z konserwantów
Prawda:
Wszystkie desery w proszku oferowane przez Dr. Oetkera są produkowane bez konserwantów. Długi termin do spożycia wynika przede wszystkim z faktu, iż mamy do czynienia z produktami w proszku. Prawdopodobieństwo rozwoju bakterii niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów w produktach o dużej zawartości suchej masy jest znikomo małe. Niebezpieczeństwo rozwoju bakterii pojawia się bowiem najczęściej w środowiskach o dużej wilgotności. Z tego też powodu nie ma potrzeby konserwowania naszych deserów chemicznie. Ponadto produkty Dr. Oetkera posiadają opakowania o dużej barierowości, zapewniające ochronę przed czynnikami zewnętrznymi (światło, wilgotność), dodatkowo umożliwiające przedłużenie daty ich przydatności do spożycia.
Mit: Każde E to chemia
Prawda:
Pojawiają się czasami opinie o podejrzanym działaniu lub szkodliwości składników E. Należy wiedzieć, iż nie wszystkie składniki oznaczone na opakowaniu jako E to konserwanty chemiczne. Wśród E mogą pojawić się środki syntetyczne, ale także i naturalne, spełniające różne funkcje, np. spulchniające (soda oczyszczona), zagęszczające (skrobia ziemniaczana modyfikowana), wzbogacające (kwas askorbinowy). Naturalnymi E, stosowanymi przez Dr. Oetkera, są m.in.:
E 330 – kwas cytrynowy, regulator kwasowości
E 407 – karageny otrzymywane z wodorostów, służące jako substancja zagęszczająca
E 153 – węgiel roślinny otrzymywany przez zwęglenie drewna, barwnik
E 160b – annato otrzymywane z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L., barwnik
E 163 – antocyjany otrzymywane m.in. ze skórek winogron, barwnik
E 322 – lecytyna uzyskiwana z oleju sojowego, naturalny emulgator
Czarne kakao pozyskiwane jest ziaren kakaowca pochodzących głównie z Afryki Zachodniej. Na jego kolor ma wpływ zarówno rodzaj ziarna, jak i proces prażenia, rozdrobnienia czy alkalizacji. Wpływ na unikalny kolor kakao mają również czynniki takie jak czas, temperatura, ciśnienie, wielkość cząsteczek i inne parametry, będące tajemnicą procesu technologicznego.
Na kolor i smak kakao ma wpływ pochodzenie ziarna, proces prażenia, rozdrobnienie oraz proces alkalizacji.
Alkalizacja kakao, czyli tzw. „proces holenderski”, została wynaleziona w Holandii w XIX w.
Polega ona na przeciwdziałaniu kwasowości kakao (pH ~ 5,4) poprzez zanurzenie go w roztworze alkalicznym np. w węglanie potasu. Neutralizuje to kwasy w kakao, podnosząc pH do wartości neutralnej (7) lub wyższej, w zależności od czasu trwania czynności. Wyższe pH ma także dodatkową zaletę ciemnienia kakao, im wyższe tym ciemniejszy kolor. Kakao „holenderskie” jest cenione właśnie za ciemną barwę i intensywny, niekwaśny smak.
Czarne kakao uzyskuje się stosując inny niż przy standardowym (ciemnym) kakao sposób prażenia i alkalizacji. Wpływ na unikalny kolor kakao mają użyte związki, czas, temperatura, ciśnienie, wielkość cząsteczek i inne parametry, będące tajemnicą procesu technologicznego.
Regulatory kwasowości (inaczej środki alkaliczne), używane są we wszystkich rodzajach kakao, poddanych alkalizacji czyli „procesowi holenderskiemu”. W maju 2018 roku weszła w życie nowa regulacja europejska obligująca producentów kakao do deklarowania na opakowaniu wszystkich użytych środków alkalicznych w procesie produkcji kakao.
Obecnie na polskim rynku w dalszym ciągu funkcjonują opakowania kakao bez tej, wymaganej prawem, informacji. Może to wynikać m.in. z wysokich zapasów wyrobu gotowego (kakao) zarówno po stronie sklepów jak i producentów bądź dużej ilości nadrukowanych opakowań, jeszcze sprzed wprowadzenia ww. regulacji. Kakao Dr. Oetkera jako nowość na rynku, ma obowiązek umieszczać na wszystkich opakowaniach wymaganą przez prawo deklarację.
Czarne kakao Intense Dr. Oetkera wytwarzane jest wyłącznie z wyselekcjonowanego ziarna kakaowca, poddanego procesowi alkalizacji bez dodatku barwników.
Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.
Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Wyrażenie zgody na stosowanie plików cookies obejmuje również możliwość przekazania danych do Stanów Zjednoczonych na podstawie art.49 RODO. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zapoznaj się z naszą polityce prywatności, tutaj możesz również znaleźć więcej informacji na temat przesyłania danych do dostawców technologii i partnerów w Stanach Zjednoczonych. W każdej chwili możesz zmienić zdanie.
Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.
Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.
Korzystamy również z dostawców technologii, którzy mogą przetwarzać Twoje dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez uprzedzenia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.
Współpracujemy również z partnerami, którzy mogą przetwarzać Państwa dane w Stanach Zjednoczonych. W takim przypadku istnieje potencjalne ryzyko, że amerykańskie służby bezpieczeństwa mogą uzyskać dostęp do Twoich danych bez wcześniejszego powiadomienia, a Ty możesz nie być w stanie podjąć skutecznych działań prawnych przeciwko temu w Stanach Zjednoczonych.
aktywne
nieaktywne
Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.
Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.
Thank you for your message.