
Przedsiębiorstwo się rozwija!
Wraz z początkiem 2010 roku, Ryszard Oetker przejmuje zarządzanie nad firmą. Dr. Oetker nieustannie się rozrasta i wkracza na nowe drogi, wprowadzając np. kolejny asortyment – dekor. Dr. Oetker jako przedsiębiorstwo rodzinne o regionalnych korzeniach i międzynarodowych celach, optymistycznie kroczy ku przyszłości, zawsze wierne hasłu: „Jakość przepisem na sukces”.

Pizza Guseppe
Oryginalne, delikatne i chrupiące ciasto, aromatyczne zioła i pyszne dodatki po brzegi – tym właśnie charakteryzuje się pizza Guseppe! Prawdziwa innowacja wśród pizz mrożonych na grubszym cieście. Idealna pizza dla Ciebie, rodziny i przyjaciół!


Globalizacja
Firma Dr. Oetker jest liderem branżowym w niemalże wszystkich asortymentach w Niemczech. Przedsiębiorstwo zyskuje coraz bardziej globalny charakter i zwiększa liczbę swoich filii za granicą do blisko czterdziestu. Udział obrotów zagranicznych nieustannie wzrasta i zyskuje na znaczeniu dla całego przedsiębiorstwa.


- Rozszerzenie partnerstwa z Wioskami dziecięcymi SOS na inne kraje
- Dalsze środki oraz programy wspierające pracowników


Dr. Oetker Polska
Obecnie firma Dr. Oetker Polska posiada trzy zakłady produkcyjne: fabrykę koncentratów spożywczych w Gdańsku (centrala), fabrykę pizzy mrożonej w Łebczu oraz fabrykę słodkich dekoracji w Płocku.


Fajne łaty zmieniają świat
Deser Paula Dr. Oetkera powstał z chęci stworzenia naturalnego budyniu mlecznego. To jedyny budyń dla dzieci i dorosłych ozdobiony krowimi łatami, które są napełniane do kubeczków za pomocą specjalnie opracowanej i opatentowanej metody dającej gwarancję, że pozostaną na swoim miejscu. W tym celu stworzono specjalną linię produkcyjną.


Świat Dr. Oetkera
W centralnej siedzibie w Bielefeld, w imponującym wnętrzu starej fabryki proszku do pieczenia, ma miejsce uroczyste otwarcie Świata Dr. Oetkera. Wystawa prezentuje historię przedsiębiorstwa oraz jego produktów.


- Partnerstwo z wioskami dziecięcymi SOS
- Wspieranie zakładów naukowych
- Programy dla pracowników dotyczące zabezpieczenia emerytalnego, ochrony zdrowia, pogodzenia życia prywatnego z życiem zawodowym
- Aktywna oraz finansowa pomoc przy klęskach żywiołowych
- Powstanie Fundacji Richarda i Idy Kaselowsky


Czas na śniadanie
Dr. Oetker pozyskuje równocześnie nowe pola działalności takie jak rynek musli. W 1991 roku, z inicjatywy pracowników miało miejsce utworzenie pierwszego polsko-zagranicznego join-venture w branży spożywczej z zakładem należącym do Miasta Gdańsk. Wówczas Dr. Oetker nabyła 51% udziałów jakie posiadała gmina, a trzy lata później – pozostałe.


- Powołanie do życia Fundacji Rudolfa Augusta Oetkera
- Finansowe wsparcie dla osób poszkodowanych w klęskach żywiołowych
- Podjęcie środków mających na celu pogodzenie życia zawodowego z życiem prywatnym
- Systematyczne środki służące ochronie zdrowia
- Obszerne projekty dotyczące ochrony środowiska
- Nagrody za wspieranie inicjatyw proekologicznych


Dr. h. c. August Oetker
W roku 1981 do przedsiębiorstwa wkracza dr honoris causa August Oetker - prawnuk założyciela firmy. Pod jego kierownictwem z kilku samodzielnych pod względem prawnym jednostek powstaje działająca po dziś dzień Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG. Dr August Oetker przyczynił się do przyspieszenia procesu umiędzynarodowienia przemysłu spożywczego. A wszystko to działo się pod skrzydłami Dr. Oetker GmbH.

Umiędzynarodowienie
Także proces umiędzynarodowienia przedsiębiorstwa miał jednolity charakter. Dzięki temu filie zagraniczne oraz produkty, funkcjonujące we Włoszech pod nazwą „Cameo” a we Francji do niedawna pod nazwą „Ancel”, już na pierwszy rzut oka dają się rozpoznać jako integralny element marki Dr. Oetker. Za sprawą importu w latach 80., produkty sygnowane logo „światłej głowy” ponownie pojawiły się na rynku polskim.


Integracja filozofii
Integracja filozofii związanej z ekologią oraz podjęcie pierwszych systematycznych środków dotyczących
ochrony środowiska (systematyzacja)

Pizza mrożona
Kiedy w niemieckich domach pojawia się coraz więcej zamrażarek, firma Dr. Oetker w 1970 roku wprowadza na rynek pierwszą pizzę mrożoną. To kolejny innowacyjny pomysł, który spełnia nieustannie zmieniające się wymagania konsumentów.


Wspieranie
- Wspieranie regionalnych instytucji

Marie-Louise Haase
W latach 60. Marie – Luise Haase jako kierowniczka kuchni doświadczalnej Dr. Oetkera, popularyzuje za sprawą licznych spotów telewizyjnych swoje miejsce pracy. Asortyment firmy wzbogaca się o lody w proszku.


Utworzenie Związku
- Utworzenie Związku Ochrony Dzieci w Bielefeld
- Dotowanie lokalnych instytucji


Dr. Oetker i telewizja
Firma pozyskuje nowe rynki spożywcze i sukcesywnie wprowadza kolejne asortymenty. „Pani Renata” za pośrednictwem telewizji prezentuje niemieckim gospodyniom domowym produkty Dr. Oetkera i stanowi tym samym odzwierciedlenie ówczesnych życzeń konsumentów.


Tworzenie przestrzeni
- Tworzenie przestrzeni mieszkalnej
- Wspieranie placówek dziennej opieki nad dzieckiem
- Dom zdrowia dla pracowników


Rudolf-August Oetker
Rudolf August Oetker, wnuk założyciela firmy, po śmierci Dr. Kaselowskiego, w roku 1944 obejmuje kierownictwo w firmie i już krótko po zakończeniu drugiej wojny rozpoczyna odbudowę przedsiębiorstwa. W 1945 roku, gdańska fabryka zostaje przejęta przez Gdańskie Zakłady Środków Spożywczych.

Przepisy na czasie
Dr. Oetker także w potrzebie podsunie doskonałe pomysły kulinarne. Dzięki przepisom „na czasie” gospodynie domowe otrzymują cenne wskazówki, w jaki sposób z niewielkiej ilości składników wyczarować pyszne wypieki.


Intensywna reklama
Intensywna reklama, m.in. wozy informacyjne, prezentacje filmowe oraz wykłady, przybliżają konsumentom produkty Dr. Oetkera.


Osada Oetkera Kupferhammer Brackwede ok. 1930.
- Utworzenie pierwszej kasy emerytalnej
- Stworzenie przestrzeni mieszkalnej oraz miejsc pracy


Dr. Richard Kaselowsky
W roku 1920 Richard Kaselowsky, poślubiony przez wdowę po zmarłym synu założyciela firmy, obejmuje kierownictwo. Wówczas dla przedsiębiorstwa pracuje ponad 600 osób.


Nowe spółki siostrzane za granicą
Dr. Kaselowsky kontynuuje działalność założyciela, rozszerzając produkcję i zbyt na rynki zagraniczne poprzez spółki we Francji, Belgii, Danii, Włoszech i Polsce. W 1921 powstała fabryka w Gdańsku, gdzie produkowano m.in.: proszek do pieczenia „Backin”, cukier wanilinowy, żelatynę „Regina” oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.

Społeczne zaangażowanie
Społeczne zaangażowanie na rzecz pracowników i ich
rodzin, mającym na celu połączenia życia zawodowego z prywatnym

Pierwszy rozdział historii przedsiębiorstwa
Wraz z pierwszą wojną światową kończy się pierwszy rozdział historii firmy. W roku 1916 ginie syn założyciela, dwa lata później umiera Dr. August Oetker, pozostawiają po sobie przedsiębiorstwo, które mimo skutków, jakie niesie ze sobą wojna, zalicza się do europejskich liderów w swojej branży.


Pierwsze markowe artykuły
Do największych osiągnięć założyciela przedsiębiorstwa należy stworzenie pierwszych artykułów ze znakiem firmowym.


Zaangażowanie społeczne
- Założenie Fundacji im. Dr. Augusta Oetkera
- Zaangażowanie w działalność naukową i badawczą
- Wspieranie sierot i ofiar wojennych

Przedsiębiorcza przewidywalność
Dr. August Oetker wykazał się wyjątkową dalekowzrocznością, kiedy na przełomie wieków zastrzegł znak towarowy swoich produktów. Czerwono-biała „światła głowa” widnieje odtąd na każdym opakowaniu Dr. Oetkera i sygnalizuje konsumentom, że tu znajduje się produkt o najwyższej jakości.


Więcej zaangażowania dla większych obrotów
Rok 1900 zapoczątkował wielkie zmiany. Wyprowadzka z apteki w Bielefeld była przełomem w historii firmy. Dzięki postępowi w produkcji, w bardzo krótkim czasie powstają nowe lokalizacje. Pozostała jednak jeszcze jedna przeszkoda do pokonania: z uwagi na pożądaną precyzję do roku 1906 torebeczki napełniano ręcznie.


Wspieranie instytucji
Wspieranie instytucji przyrodniczych.
Dobrowolne świadczenia socjalne dla współpracowników.

Tak to się zaczęło…
Wszystko ma swój początek w roku 1891, na zapleczu jednej z aptek w miejscowości Bielefeld. Młody aptekarz, Dr. August Oetker, pracuje do późnych godzin nocnych przy użyciu wagi kuchennej, moździerza oraz różnego rodzaju proszków.
To, co w pocie czoła udało mu się wynaleźć, zrewolucjonizuje pieczenie – proszek do pieczenia „Backin”! W małych torebeczkach znajduje się odpowiednia ilość proszku na jeden kilogram mąki.

Dr. August Oetker
Za sprawa odpowiednich proporcji składników mieszanki oraz jakości wykorzystywanych surowców firma Dr. Oetker może zagwarantować, że każde ciasto urośnie. Tymczasem proszek do pieczenia Justusa Liebiega nie nadawał się do dłuższego przechowywania, a jego walory smakowe pozostawały wiele do życzenia. Innowacją Backin Dr. Oetkera stał się sensacyjną rynkową i sprawił, że niemieckie gospodynie domowe coraz chętniej poświęcały swój czas pieczeniu.


Dr. August Oetker
August Oetker urodził się 6. Stycznia 1862 roku jako syn Augusta Adolpha Oetkera oraz Berthy Oetker. Po ukończeniu szkoły podstawowej uczęszczał do Gimnazjum Adolfinum w Bückeburgu, gdzie w 1878 roku zdał maturę. Prawdopodobnie w 1884 zatrudnił się w jednej z firm w miejscowości Hanau, która zajmowała się produkcją sprzętu farmaceutycznego. Oetker rozpoczął swoje życie zawodowe w Berlinie, mając na koncie kilka biznesowych niepowodzeń.
