PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Od 2010
Przedsiębiorstwo się rozwija!

Wraz z początkiem 2010 roku, Ryszard Oetker przejmuje zarządzanie nad firmą. Dr. Oetker nieustannie się rozrasta i wkracza na nowe drogi, wprowadzając np. kolejny asortyment – dekor. Dr. Oetker jako przedsiębiorstwo rodzinne o regionalnych korzeniach i międzynarodowych celach, optymistycznie kroczy ku przyszłości, zawsze wierne hasłu: „Jakość przepisem na sukces”.

Pizza Guseppe

Oryginalne, delikatne i chrupiące ciasto, aromatyczne zioła i pyszne dodatki po brzegi – tym właśnie charakteryzuje się pizza Guseppe! Prawdziwa innowacja wśród pizz mrożonych na grubszym cieście. Idealna pizza dla Ciebie, rodziny i przyjaciół!

125JahrePudding
Globalizacja

Firma Dr. Oetker jest liderem branżowym w niemalże wszystkich asortymentach w Niemczech. Przedsiębiorstwo zyskuje coraz bardziej globalny charakter i zwiększa liczbę swoich filii za granicą do blisko czterdziestu. Udział obrotów zagranicznych nieustannie wzrasta i zyskuje na znaczeniu dla całego przedsiębiorstwa.

125JahrePudding
  • Rozszerzenie partnerstwa z Wioskami dziecięcymi SOS na inne kraje
  • Dalsze środki oraz programy wspierające pracowników
125JahrePudding
2000-2009
Dr. Oetker Polska

Obecnie firma Dr. Oetker Polska posiada trzy zakłady produkcyjne: fabrykę koncentratów spożywczych w Gdańsku (centrala), fabrykę pizzy mrożonej w Łebczu oraz fabrykę słodkich dekoracji w Płocku.

125JahrePudding
Fajne łaty zmieniają świat

Deser Paula Dr. Oetkera powstał z chęci stworzenia naturalnego budyniu mlecznego. To jedyny budyń dla dzieci i dorosłych ozdobiony krowimi łatami, które są napełniane do kubeczków za pomocą specjalnie opracowanej i opatentowanej metody dającej gwarancję, że pozostaną na swoim miejscu. W tym celu stworzono specjalną linię produkcyjną. 

125JahrePudding
Świat Dr. Oetkera

W centralnej siedzibie w Bielefeld, w imponującym wnętrzu starej fabryki proszku do pieczenia, ma miejsce uroczyste otwarcie Świata Dr. Oetkera. Wystawa prezentuje historię przedsiębiorstwa oraz jego produktów.

125JahrePudding
  • Partnerstwo z wioskami dziecięcymi SOS
  • Wspieranie zakładów naukowych
  • Programy dla pracowników dotyczące zabezpieczenia emerytalnego, ochrony zdrowia, pogodzenia życia prywatnego z życiem zawodowym
  • Aktywna oraz finansowa pomoc przy klęskach żywiołowych
  • Powstanie Fundacji Richarda i Idy Kaselowsky
125JahrePudding
1990-1999
Czas na śniadanie

Dr. Oetker pozyskuje równocześnie nowe pola działalności takie jak rynek musli. W 1991 roku, z inicjatywy pracowników miało miejsce utworzenie pierwszego polsko-zagranicznego join-venture w branży spożywczej z zakładem należącym do Miasta Gdańsk. Wówczas Dr. Oetker nabyła 51% udziałów jakie posiadała gmina, a trzy lata później – pozostałe.

125JahrePudding
  • Powołanie do życia Fundacji Rudolfa Augusta Oetkera
  • Finansowe wsparcie dla osób poszkodowanych w klęskach żywiołowych
  • Podjęcie środków mających na celu pogodzenie życia zawodowego z życiem prywatnym
  • Systematyczne środki służące ochronie zdrowia
  • Obszerne projekty dotyczące ochrony środowiska
  • Nagrody za wspieranie inicjatyw proekologicznych
125JahrePudding
1980-1989
Dr. h. c. August Oetker

W roku 1981 do przedsiębiorstwa wkracza dr honoris causa August Oetker - prawnuk założyciela firmy. Pod jego kierownictwem z kilku samodzielnych pod względem prawnym jednostek powstaje działająca po dziś dzień Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG. Dr August Oetker przyczynił się do przyspieszenia procesu umiędzynarodowienia przemysłu spożywczego. A wszystko to działo się pod skrzydłami Dr. Oetker GmbH.

Umiędzynarodowienie

Także proces umiędzynarodowienia przedsiębiorstwa miał jednolity charakter. Dzięki temu filie zagraniczne oraz produkty, funkcjonujące we Włoszech pod nazwą „Cameo” a we Francji do niedawna pod nazwą „Ancel”, już na pierwszy rzut oka dają się rozpoznać jako integralny element marki Dr. Oetker. Za sprawą importu w latach 80., produkty sygnowane logo „światłej głowy” ponownie pojawiły się na rynku polskim.

125JahrePudding
Integracja filozofii

Integracja filozofii związanej z ekologią oraz podjęcie pierwszych systematycznych środków dotyczących 
ochrony środowiska (systematyzacja)

1970-1979
Pizza mrożona

Kiedy w niemieckich domach pojawia się coraz więcej zamrażarek, firma Dr. Oetker w 1970 roku wprowadza na rynek pierwszą pizzę mrożoną. To kolejny innowacyjny pomysł, który spełnia nieustannie zmieniające się wymagania konsumentów.

125JahrePudding
Wspieranie
  • Wspieranie regionalnych instytucji
1960-1969
Marie-Louise Haase

W latach 60. Marie – Luise Haase jako kierowniczka kuchni doświadczalnej Dr. Oetkera, popularyzuje za sprawą licznych spotów telewizyjnych swoje miejsce pracy. Asortyment firmy wzbogaca się o lody w proszku. 

125JahrePudding
Utworzenie Związku
  • Utworzenie Związku Ochrony Dzieci w Bielefeld
  • Dotowanie lokalnych instytucji
125JahrePudding
1950-1959
Dr. Oetker i telewizja

Firma pozyskuje nowe rynki spożywcze i sukcesywnie wprowadza kolejne asortymenty. „Pani Renata” za pośrednictwem telewizji prezentuje niemieckim gospodyniom domowym produkty Dr. Oetkera i stanowi tym samym odzwierciedlenie ówczesnych życzeń konsumentów. 

125JahrePudding
Tworzenie przestrzeni
  • Tworzenie przestrzeni mieszkalnej
  • Wspieranie placówek dziennej opieki nad dzieckiem
  • Dom zdrowia dla pracowników
125JahrePudding
1940-1949
Rudolf-August Oetker

Rudolf August Oetker, wnuk założyciela firmy, po śmierci Dr. Kaselowskiego, w roku 1944 obejmuje kierownictwo w firmie i już krótko po zakończeniu drugiej wojny rozpoczyna odbudowę przedsiębiorstwa. W 1945 roku, gdańska fabryka zostaje przejęta przez Gdańskie Zakłady Środków Spożywczych.

Przepisy na czasie

Dr. Oetker także w potrzebie podsunie doskonałe pomysły kulinarne. Dzięki przepisom „na czasie” gospodynie domowe otrzymują cenne wskazówki, w jaki sposób z niewielkiej ilości składników wyczarować pyszne wypieki.

125JahrePudding
1930-1939
Intensywna reklama

Intensywna reklama, m.in. wozy informacyjne, prezentacje filmowe oraz wykłady, przybliżają konsumentom produkty Dr. Oetkera.

125JahrePudding
Osada Oetkera Kupferhammer Brackwede ok. 1930.
  • Utworzenie pierwszej kasy emerytalnej
  • Stworzenie przestrzeni mieszkalnej oraz miejsc pracy
125JahrePudding
1920-1929
Dr. Richard Kaselowsky

W roku 1920 Richard Kaselowsky, poślubiony przez wdowę po zmarłym synu założyciela firmy, obejmuje kierownictwo. Wówczas dla przedsiębiorstwa pracuje ponad 600 osób.

125JahrePudding
Nowe spółki siostrzane za granicą

Dr. Kaselowsky kontynuuje działalność założyciela, rozszerzając produkcję i zbyt na rynki zagraniczne poprzez spółki we Francji, Belgii, Danii, Włoszech i Polsce. W 1921 powstała fabryka w Gdańsku, gdzie produkowano m.in.: proszek do pieczenia „Backin”, cukier wanilinowy, żelatynę „Regina” oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.

Społeczne zaangażowanie

Społeczne zaangażowanie na rzecz pracowników i ich 
rodzin, mającym na celu połączenia życia zawodowego z prywatnym 

1910-1919
Pierwszy rozdział historii przedsiębiorstwa

Wraz z pierwszą wojną światową kończy się pierwszy rozdział historii firmy. W roku 1916 ginie syn założyciela, dwa lata później umiera Dr. August Oetker, pozostawiają po sobie przedsiębiorstwo, które mimo skutków, jakie niesie ze sobą wojna, zalicza się do europejskich liderów w swojej branży. 

125JahrePudding
Pierwsze markowe artykuły

Do największych osiągnięć założyciela przedsiębiorstwa należy stworzenie pierwszych artykułów ze znakiem firmowym. 

125JahrePudding
Zaangażowanie społeczne
  • Założenie Fundacji im. Dr. Augusta Oetkera
  • Zaangażowanie w działalność naukową i badawczą
  • Wspieranie sierot i ofiar wojennych
1900-1909
Przedsiębiorcza przewidywalność

Dr. August Oetker wykazał się wyjątkową dalekowzrocznością, kiedy na przełomie wieków zastrzegł znak towarowy swoich produktów. Czerwono-biała „światła głowa” widnieje odtąd na każdym opakowaniu Dr. Oetkera i sygnalizuje konsumentom, że tu znajduje się produkt o najwyższej jakości. 

125JahrePudding
Więcej zaangażowania dla większych obrotów

Rok 1900 zapoczątkował wielkie zmiany. Wyprowadzka z apteki w Bielefeld była przełomem w historii firmy. Dzięki postępowi w produkcji, w bardzo krótkim czasie powstają nowe lokalizacje. Pozostała jednak jeszcze jedna przeszkoda do pokonania: z uwagi na pożądaną precyzję do roku 1906 torebeczki napełniano ręcznie.

125JahrePudding
Wspieranie instytucji

Wspieranie instytucji przyrodniczych.

Dobrowolne świadczenia socjalne dla współpracowników.

1890-1899
Tak to się zaczęło…

Wszystko ma swój początek w roku 1891, na zapleczu jednej z aptek w miejscowości Bielefeld. Młody aptekarz, Dr. August Oetker, pracuje do późnych godzin nocnych przy użyciu wagi kuchennej, moździerza oraz różnego rodzaju proszków. 

To, co w pocie czoła udało mu się wynaleźć, zrewolucjonizuje pieczenie – proszek do pieczenia „Backin”! W małych torebeczkach znajduje się odpowiednia ilość proszku na jeden kilogram mąki. 

Dr. August Oetker

Za sprawa odpowiednich proporcji składników mieszanki oraz jakości wykorzystywanych surowców firma Dr. Oetker może zagwarantować, że każde ciasto urośnie. Tymczasem proszek do pieczenia Justusa Liebiega nie nadawał się do dłuższego przechowywania, a jego walory smakowe pozostawały wiele do życzenia. Innowacją Backin Dr. Oetkera stał się sensacyjną rynkową i sprawił, że niemieckie gospodynie domowe coraz chętniej poświęcały swój czas pieczeniu.

125JahrePudding
Dr. August Oetker

August Oetker urodził się 6. Stycznia 1862 roku jako syn Augusta Adolpha Oetkera oraz Berthy Oetker. Po ukończeniu szkoły podstawowej uczęszczał do Gimnazjum Adolfinum w Bückeburgu, gdzie w 1878 roku zdał maturę. Prawdopodobnie w 1884 zatrudnił się w jednej z firm w miejscowości Hanau, która zajmowała się produkcją sprzętu farmaceutycznego. Oetker rozpoczął swoje życie zawodowe w Berlinie, mając na koncie kilka biznesowych niepowodzeń.

125JahrePudding