WANILIA A WANILINA

Obydwie świetnie sprawdzają się do aromatyzowania ciast i deserów, ale są między nimi różnice…

WANILIA

w języku hiszpańskim słowo vaynilla oznacza ”mały strączek”. Jest popularna od czasów prekolumbijskich, kiedy to Azteccy Indianie wykorzystywali ją jako składnik napojów czekoladowych.

To gatunek pnącza z rodzaju storczykowatych, zaliczanych do waniliowych orchidei, które liczą ponad 100 gatunków storczyków występujących w regionach tropikalnych na całym świecie. Wanilia dziko rośnie jedynie w lasach tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej. Kwitnie co parę lat, rozwijając żółto-zielone, kremowe kwiaty o subtelnym zapachu, które zapylane są przez rzadkie gatunki pszczół oraz kolibry. Jest to obecnie niewielka skala, gdyż ze względu na szeroko rozprzestrzenione uprawy wanilii, większość kwiatów zapyla się ręcznie i robią to tzw. swatki. Dodatkowo wyjątkowość kwiata wanilii polega również na tym, że dla człowieka kwiat jest bezwonny i otwiera się on tylko raz i tylko na parę godzin. Po tym czasie niezapylony obumiera. Gdy wszystko jednak pójdzie dobrze, na miejscu kwiatu pojawiają się zielone owoce przypominające nieco zieloną fasolkę szparagową. W tej formie są bezwonne, dopiero po przejściu pełnego procesu pielęgnacji po zbiorach, będą wabić swoim charakterystycznym i wyjątkowym aromatem.

Dzisiaj największym producentem wanilii jest Madagaskar odpowiedzialny za 80% pokrycia światowego zapotrzebowania na wanilię. Na potrzeby globalnego przemysłu uprawiane są na szeroką skalę 3 rodzaje wanilii: planifolia, pompona oraz tahitensis. Obecnie wanilia jest droższa od srebra i drugą najdroższą, po szafranie, przyprawą na świecie.

 

WANILINA

bardzo aromatyczny, organiczny związek chemiczny (glukozyd waniliny) odpowiedzialny za unikalny i zachwycający waniliowy zapach oraz smak występujący naturalnie w lasce wanilii. Na drodze pielęgnacji strąków wanilii po zbiorach, w czasie procesu fermentacji i suszenia, wanilina ulega krystalizacji na powierzchni strąka przybierając formę delikatnych, białych kryształków, zwanych również  „waniliowym szronem”. Znaleźć ją można także w czarnych, drobnych nasionkach wanilii skrywanych we wnętrzu strąka. Jest ona jednym ze składników zapachowych wanilii obok innych, naturalnych związków wchodzących w skład owoców rośliny. Wanilina stanowi ok, 1,2% składu laski wanilii.

 

WANILIA SYNTETYCZNA

powstała przy pomocy człowieka w wyniku ogromnego i światowego zapotrzebowania na ten związek aromatyczny. W naturze występuje bowiem w bardzo ograniczonych ilościach, co nie pokrywa globalnego popytu na wanilinę. Dziś otrzymywana jest syntetycznie na szeroką skalę i jest przykładem aromatu identycznego z naturalnym, ponieważ występuje naturalnie w środowisku a mimo to można go uzyskać w warunkach laboratoryjnych.

Głównie wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym jako aromat zapachowy, ale również szeroko korzysta się z jej walorów w przemyśle kosmetycznym a także farmaceutycznym.

 

ETYLOWANILINA

substancja powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym. Smakuje niemalże jak naturalna wanilina, z tą zasadniczą różnicą że jest dwa i pół razy od niej mocniejsza w smaku i zapachu. Jest więc zdecydowanie silniejszą formą naturalnej lub identycznej z naturalną waniliny. Z powodzeniem można ze sobą łączyć zarówno etylowanilinę, jak i dwa rodzaje waniliny. Ten zabieg wzbogaca i intensyfikuje smak wanilii w produktach.

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne

Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne