PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

OD PNĄCZA DO LASKI WANILII

Jak wygląda i rośnie wanilia w swoim naturalnym środowisku? Co się z nią dzieje po zbiorach? Ile i jakich etapów pielęgnacji musi przejść, aby nabrała wyglądu który jest nam znany? Zapraszamy Cię do fascynującego świat wanilii.

Plantacja wanilii

Uprawa wanilii jest wymagająca. Jej plantacje to często dzikie tereny, gdzie wanilia oplata swymi lianami inne rośliny, wykorzystując je jako podporę. Potrzebuje zarówno słońca jak i cienia, a już na pewno ciepła i odpowiedniej wilgotności, dlatego rośnie w tropikalnym klimacie. Do jej uprawy trzeba mieć dużo cierpliwości i nie mniej szczęścia. Pierwszych plonów można spodziewać się po ok. 3-4 latach od zasadzenia pnączy.

 

Zapylanie wanilii

Aby pnącza wanilii mogły wykształcić swoje owoce, musi dojść w pierwszej kolejności do zapylenia kwiatów. Obecnie ta czynność odbywa się ręcznie przez tzw. swatki, które dziennie mogą zapylić nawet ok. 1000 kwiatów. Wanilia zakwita raz na 2-3 lata a kwiat wanilii otwiera się tylko na 1 dzień i to tylko na kilka godzin.

Zbiory wanilii

Odbywają się po ok. 9 miesiącach od zapylenia kwiatu wanilii. Owoce mają zielony kolor a kształtem przypominają zieloną fasolkę. Są bezwonne i muszą zostać poddane dalszemu procesowi pielęgnacji aby nabrały brązowego koloru i charakterystycznego aromatu.

Gotowanie w wodzie (scalding)

W tym kroku wiklinowe kosze wypełniane są strąkami wanilii, a następnie zanurzane w wodzie o temperaturze 60-70°C na ok. 3 minuty. Ten proces uelastycznia strąki i zatrzymuje ich wegetatywny proces wzrostu.

Parzenie (steaming)

Zaraz po gotowaniu strąki są natychmiast otulane wełnianymi kocami na ok. 48 godzin. W ten sposób utrzymują ciepło, tracą wodę, ewoluują enzymatycznie i zyskują pierwsze odcienie brązowego koloru, a nawet zaczynają wydzielać lekko słodki aromat.

Suszenie w słońcu

Przez ok. 6 tygodni wanilię umieszczoną na matach bądź kocach wystawia się na działanie promieni słonecznych przez 2-3 godziny dziennie w zależności od pogody. Słońce nie może być jednak zbyt intensywne. Na każdą noc laski otulane są ponownie w koce, aby zgromadzone za dnia ciepło pomogło im w procesie suszenia i chowane do wnętrza. Dzięki naturalnym procesom na tym etapie strąki tracą nawet połowę swojej masy, stają się lśniące, pokryte charakterystycznymi zmarszczkami a ich zapach nabiera intensywności.

Suszenie w cieniu

Po suszeniu w pełnym słońcu nastaje czas suszenia w cieniu. Wanilia rozkładana jest na kratkach które bardzo dobrze wentylują strąki z każdej strony, gdyż dostęp powietrza ma kluczowe znaczenie. Z 6kg zielonych strąków powstaje tylko 1 kg pachnących lasek wanilii. To właśnie w czasie suszenia i fermentacji na zewnętrznej powierzchni wanilii powstaje naturalna wanilina. Przybiera ona formę kryształków tworząc tzw. waniliowy szron. To ona nadaje charakterystyczny, niezwykły aromat. Wnętrze lasek wanilii skrywa równie cenne ciemne ziarenka, które również pięknie pachną i smakują.

Sortowanie

Każda laska wanilii doglądana jest dziesiątki razy o każdej porze dnia i starannie przechowywana w nocy. Wanilia jest sortowana pod względem jakości, masowana, dobierana wedle długości i finalnie gromadzona w wiązki.

Leżakowanie w skrzyniach

Gotowe waniliowe snopki umieszcza się na ok. 2 miesiące w drewnianych skrzyniach wyłożonych woskowanym pergaminem, aby nie przepuszczał powietrza a laska mogła spokojnie dojrzewać. W tym czasie rozwija się w pełni aromat wanilii. Skrzynie są regularnie sprawdzane w celu kontroli przebiegu procesu. Tak zapakowane oczekują na transport w najdalsze zakątki świata.