OD PNĄCZA DO LASKI WANILII

Jak wygląda i rośnie wanilia w swoim naturalnym środowisku? Co się z nią dzieje po zbiorach? Ile i jakich etapów pielęgnacji musi przejść, aby nabrała wyglądu który jest nam znany? Zapraszamy Cię do fascynującego świat wanilii.

Plantacja wanilii

Uprawa wanilii jest wymagająca. Jej plantacje to często dzikie tereny, gdzie wanilia oplata swymi lianami inne rośliny, wykorzystując je jako podporę. Potrzebuje zarówno słońca jak i cienia, a już na pewno ciepła i odpowiedniej wilgotności, dlatego rośnie w tropikalnym klimacie. Do jej uprawy trzeba mieć dużo cierpliwości i nie mniej szczęścia. Pierwszych plonów można spodziewać się po ok. 3-4 latach od zasadzenia pnączy.

 

Zapylanie wanilii

Aby pnącza wanilii mogły wykształcić swoje owoce, musi dojść w pierwszej kolejności do zapylenia kwiatów. Obecnie ta czynność odbywa się ręcznie przez tzw. swatki, które dziennie mogą zapylić nawet ok. 1000 kwiatów. Wanilia zakwita raz na 2-3 lata a kwiat wanilii otwiera się tylko na 1 dzień i to tylko na kilka godzin.

Zbiory wanilii

Odbywają się po ok. 9 miesiącach od zapylenia kwiatu wanilii. Owoce mają zielony kolor a kształtem przypominają zieloną fasolkę. Są bezwonne i muszą zostać poddane dalszemu procesowi pielęgnacji aby nabrały brązowego koloru i charakterystycznego aromatu.

Gotowanie w wodzie (scalding)

W tym kroku wiklinowe kosze wypełniane są strąkami wanilii, a następnie zanurzane w wodzie o temperaturze 60-70°C na ok. 3 minuty. Ten proces uelastycznia strąki i zatrzymuje ich wegetatywny proces wzrostu.

Parzenie (steaming)

Zaraz po gotowaniu strąki są natychmiast otulane wełnianymi kocami na ok. 48 godzin. W ten sposób utrzymują ciepło, tracą wodę, ewoluują enzymatycznie i zyskują pierwsze odcienie brązowego koloru, a nawet zaczynają wydzielać lekko słodki aromat.

Suszenie w słońcu

Przez ok. 6 tygodni wanilię umieszczoną na matach bądź kocach wystawia się na działanie promieni słonecznych przez 2-3 godziny dziennie w zależności od pogody. Słońce nie może być jednak zbyt intensywne. Na każdą noc laski otulane są ponownie w koce, aby zgromadzone za dnia ciepło pomogło im w procesie suszenia i chowane do wnętrza. Dzięki naturalnym procesom na tym etapie strąki tracą nawet połowę swojej masy, stają się lśniące, pokryte charakterystycznymi zmarszczkami a ich zapach nabiera intensywności.

Suszenie w cieniu

Po suszeniu w pełnym słońcu nastaje czas suszenia w cieniu. Wanilia rozkładana jest na kratkach które bardzo dobrze wentylują strąki z każdej strony, gdyż dostęp powietrza ma kluczowe znaczenie. Z 6kg zielonych strąków powstaje tylko 1 kg pachnących lasek wanilii. To właśnie w czasie suszenia i fermentacji na zewnętrznej powierzchni wanilii powstaje naturalna wanilina. Przybiera ona formę kryształków tworząc tzw. waniliowy szron. To ona nadaje charakterystyczny, niezwykły aromat. Wnętrze lasek wanilii skrywa równie cenne ciemne ziarenka, które również pięknie pachną i smakują.

Sortowanie

Każda laska wanilii doglądana jest dziesiątki razy o każdej porze dnia i starannie przechowywana w nocy. Wanilia jest sortowana pod względem jakości, masowana, dobierana wedle długości i finalnie gromadzona w wiązki.

Leżakowanie w skrzyniach

Gotowe waniliowe snopki umieszcza się na ok. 2 miesiące w drewnianych skrzyniach wyłożonych woskowanym pergaminem, aby nie przepuszczał powietrza a laska mogła spokojnie dojrzewać. W tym czasie rozwija się w pełni aromat wanilii. Skrzynie są regularnie sprawdzane w celu kontroli przebiegu procesu. Tak zapakowane oczekują na transport w najdalsze zakątki świata.

Ustawienia plików cookie

Ucieszymy się, jeżeli zgodzisz się, abyśmy my i nasi partnerzy używali plików cookie i podobnych technologii. Pozwoli nam to zrozumieć Twoje zachowanie na stronie i odpowiednio  dostosować ją do Twoich potrzeb. Ponadto my i nasi partnerzy chcielibyśmy wykorzystywać te dane do pokazywania Tobie spersonalizowanych ofert na ich platformach.

 

Wykorzystujemy pliki cookie niezbędne, analityczne i marketingowe do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania strony, spersonalizowania treści i reklam, analizowania ruchu w naszej witrynie oraz w celach statystycznych. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług. Jeśli zgadzasz się abyśmy wykorzystywali wszystkie wskazane powyżej pliki cookie do celów powyżej wymienionych prosimy o kliknięcie „Zgadzam się”. Jeżeli chciałbyś/chciałabyś zdecydować, które z plików cookie będą mogły być wykorzystywane prosimy o wejście w Ustawienia szczegółowe i dokonanie wyboru. Szczegółowe informacje możesz znaleźć w naszej polityce prywatności. Pamiętaj, że w  każdej chwili możesz zmienić zdanie odnośnie ustawień plików cookie.

Niezbędne

Zarówno te pliki cookie, jak i podobne rozwiązania są nam potrzebne, aby zapewnić działanie podstawowych funkcji naszej strony internetowej. Powyższe obejmuje na przykład zapisywanie tych ustawień. Absolutnie konieczne jest, aby użytkownik nie mógł ich wyłączyć.

Zawsze aktywne
Analityczne

Ponadto chcielibyśmy lepiej poznać, w jaki sposób korzystasz z naszej strony internetowej, aby zoptymalizować ją dla Ciebie i innych użytkowników. W tym celu wykorzystujemy pliki cookie i podobne rozwiązania, które umożliwiają mapowanie zachowań użytkowników, a tym samym pozwolą nam udoskonalić przedstawianą Tobie ofertę.

aktywne

nieaktywne

Marketingowe/remarketingowe/udostępnianie danych stronom trzecim

Aby zapewnić nam możliwość dostosowania naszych kampanii marketingowych do Twoich potrzeb, zbieramy informacje o tym, w jaki sposób trafiasz na naszą witrynę internetową i w jaki sposób korzystasz reagujesz na nasze reklamy. Dzięki temu możemy jeszcze bardziej ulepszyć nie tylko nasze reklamy, ale także treści na naszej stronie. Nasi partnerzy marketingowi także wykorzystują te informacje do własnych celów, np. do personalizacji kont użytkowników lub profili na swojej platformie.

aktywne

nieaktywne

Masz pytanie? Skontaktuj się z nami!

Z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące naszych produktów i przepisów. Jeśli chcesz podzielić się z nami opinią o naszych produktach, bądź sprawdzić status zamówienia w e-sklepie to dobrze trafiłeś. Czekamy na Twój telefon.

585 111 001

Infolinia czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18 oraz w niedzielę w godz. 10-13. Koszt połączenia zgodnie z cennikiem Operatora.

You have questions or concerns?

Thank you for your message.