PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Przygotowanie budyniu

Sposób na idealny budyń

Aby na budyniu nie utworzyła się skórka, jeszcze ciepły budyń należy przykryć folią spożywczą lub jego powierzchnię posypać cukrem pudrem.
Mleko przeznaczone do budyniu nie przypali się, jeśli garnek skropimy zimną wodą lub gdy połowę cukru potrzebnego do budyniu nasypiemy na spód garnka. Na cukier należy wylać mleko - nie mieszając zagotować. Cukier, który rozpuszcza się w mleku, zabezpiecza przed jego przypaleniem.
Jeżeli chcemy posmakować budyń podczas przygotowywania, nie powinniśmy łyżki, którą próbowaliśmy budyń, wkładać z powrotem do garnka. Enzym zawarty w ślinie może spowodować, że budyń rozrzedzi się i będzie płynny.