PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Piana z białek

Jak ubijać pianę z białek?

Piana z białek jest dobrze ubita, jeżeli jest na tyle sztywna, że nie wylewa się z naczynia. Po odwróceniu naczynia do góry nogami piana powinna trzymać się dna naczynia, a nie spływać po ściankach.
Aby piana z białek ubiła się szybciej i była sztywniejsza, najlepiej białka przed ubijaniem schłodzić w lodówce, a następnie dodać do nich szczyptę soli.
Aby piana z białek dobrze się ubiła, należy bardzo uważać, aby do białek nie dostała się nawet odrobina żółtka. Jeśli tak się stanie, należy łyżką usunąć żółtko, dodać szczyptę soli i dopiero wtedy przystąpić do ubijania piany.