Flag

Sernik na zimno bananowy

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Prosty i szybki sernik z galaretką cytrynową
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Do dekoracji
500 mlwody
1 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1 szt.banana
Spód
70 gbiszkoptów
Masa serowa
300 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1000 gtwarogu (trzykrotnie mielonego)
100 gcukru pudru
300 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml wody. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wystudź i odstaw do lekkiego stężenia.

2

Spód

Dno tortownicy o śr. 24 cm wyłóż biszkoptami.

3

Masa serowa

Zagotuj wodę i odmierz 300 ml. Wsyp dwie galaretki i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo wlewaj wystudzoną galaretkę, aż do połączenia składników. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij mikserem i dodawaj porcjami do masy sernikowej. Dokładnie wymieszaj mikserem ( jeżeli masa jest za rzadka wstaw ją przed wylaniem do formy na 5 min. do lodówki).


Całość przelej do formy i odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje wyciągnij sernik z lodówki.

4

Dekorowanie

Banana obierz ze skórki, pokrój na plastry i ułóż je na serniku. Banany zalej lekko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.