Pasieka u Dr. Oetkera w Gdańsku

Firma Dr. Oetker Polska i platforma Wszystkiego Słodkiego zaadoptowały pszczoły – włączając się do akcji ochrony i wspierania tych niezwykłych owadów.     Na dachu budynku firmy w Gdańskiej Oliwie stanęły ule.

lipiec, 2020 Aktualności firmy

Miejska pasieka Dr. Oetkera znajduje się na dachu budynku firmy przy ul. Adm. Dickmana 14/15 w Gdańsku Oliwa. Pięć uli o „słodkich” nazwach: Miodzio Sprawa, Wszystkiego Słodkiego, Pasieka Cud-Miód, ULEpszamy świat i Dr. Oetker może stać się domem nawet dla pół miliona pszczół (maksymalna ilość owadów w ulu może sięgać ok. stu tysięcy).

Firma Dr. Oetker wraz z platformą Wszystkiego Słodkiego zaadoptowała pszczoły, aby je chronić i wspierać, a także w ten sposób dbać o środowisko naturalne. Projekt przeprowadziła we współpracy z marką Beepup.pl - jedną z pierwszych firm w Polsce, która stawia ule na dachach budynków, w ogrodach i parkach oraz tworzy ekologiczne, miejskie pasieki i dba o rodziny pszczół przez cały rok działając wspólnie z przedsiębiorstwami i przedsiębiorcami, samorządami i osobami fizycznymi.

Jako że znacząca część (nawet 70%) światowego rolnictwa jest uzależnione od pszczół, te maleńkie owady zostały uznane za najważniejszy żywy organizm na Ziemi (za: Earthwatch Institute). Bez zapylania roślin przez pszczoły, fauna zaczęłaby znikać z powierzchni naszej planety. Niestety prawie 90% populacji tych pracowitych owadów wymarło w ciągu ostatnich lat, dlatego konieczne jest podjęcie działań zwiększających ich liczebność.

Jedną z wartościowych i coraz bardziej popularnych inicjatyw jest hodowla pszczół w miastach. W zachodniej Europie, np. w Berlinie, Paryżu czy Londynie, ule liczy się w tysiącach, a pasieki znajdują się w ważnych turystycznie miejscach. W Warszawie też jest już kilkaset uli, przykładowo na dachach Pałacu Kultury i Nauki oraz Teatru Wielkiego. Gdańsk jest kolejnym miastem, które przyłącza się do akcji ratowania pszczół. Ule znajdują się m.in. na dachu Galerii Madison czy biurowca Argon, a teraz także na dachu siedziby firmy Dr. Oetker Polska.

Z pasiek umiejscowionych na dachach budynków pszczoły mogą latać w promieniu ok. 2 kilometrów i penetrować obszar ponad 1250 ha. W miastach pszczół nie jest dużo, więc łatwiej im pozyskiwać pyłek i miód niż pszczołom na terenach wiejskich. Dostępne dla nich są parki, skwery, ogródki działkowe czy też coraz popularniejsze miejskie łąki kwietne. Ponadto w środowisku miejskim nie ma oprysków roślin miododajnych, co wpływa na jakość miodu. Gatunek miodu zależy od dostępnych kwiatostanów, z miejskich pasiek można się więc spodziewać miodu wielokwiatowego, lipowego czy akacjowego. Z jednego ula można uzyskać nawet 15 kg miodu rocznie.

Pszczoły zaadoptowane przez firmę Dr. Oetker Polska są rasy Buckfast, która została wyhodowana w Buckfastleigh w latach 20. XX w. przez Brata Adama - mnicha zajmującego się pasieką w angielskim opactwie Buckfast Abbey. Pszczoły tej rasy nie są agresywne, ale silne i pracowite, prawidłowo prowadzone mogą przynosić rekordowe ilości miodu.

Pszczoły miodne zapylają kwiaty, owoce i warzywa, co oznacza, że umożliwiają roślinom rośnięcie. Około 1/3 wszystkich spożywanych pokarmów jest zapylanych przez pszczoły. Żyją w ulach lub koloniach, są podzielone na grupy, które mają przypisane role: królową – matkę, trutnie i robotnice. Pszczoły świetnie latają: w locie osiągają prędkość ok. 25 km/h bijąc skrzydłami nawet 200 razy na sekundkę. Mają doskonały węch (każda pszczoła posiada 170 receptorów zapachowych), za pomocą którego wyszukują kwiaty do zapylenia. Przeciętna robotnica żyje zaledwie 5-6 tygodni, produkując w tym czasie ok. 12 łyżeczek miodu. Królowa może żyć do 5 lat, w okresie letnim składa nawet 2500 jaj dziennie.

Pszczoły dzielą dobę na dzień (aktywność) i noc (odpoczynek). Rozpoczynają pracę wraz z pierwszymi promieniami słońca, dlatego pszczelarze stawiają ule w taki sposób, by wylotek (pszczele drzwi) był ustawiony w kierunku wschodnim. Pszczoły biorą też pod uwagę warunki atmosferyczne i własne możliwości. Te pracowite owady latają zwykle na ekonomiczną dla nic odległość 2-3 kilometrów, choć mogłyby dalej. Gdyby zbierały nektar z dalszych miejsc, część przenoszonych zapasów zjadałyby podczas lotu, mogłyby też nie mieć sił na powrót do ula. Maksymalny zasięg pszczół to 10 km. Aby zebrać nektar na 1 kg miodu, muszą odwiedzić ok. 4 milionów. kwiatów.

Działalność człowieka sprawiła, że został naruszony naturalny ekosystem i zachwiana równowaga między pszczołami miodnymi, które odgrywają w nim ważną rolę, a ich środowiskiem. Wszystkie żywe organizmy odczują negatywne skutki zmniejszania się populacji pszczół, dlatego warto podejmować działania, które poprawią sytuację tych wartościowych owadów.

Dr. Oetker Polska to rodzinna firma z wieloletnią tradycją na polskim rynku, specjalizująca się w produkcji ciast w proszku, deserów instant, dodatków do pieczenia, słodkich dekoracji, środków żelujących i pizzy mrożonej. Pierwsza fabryka w Polsce została otwarta już w 1921 r., w Gdańsku-Oliwie. Obecnie w ofercie znajduje się ponad 200 artykułów, produkowanych w trzech zakładach: w Gdańsku (produkty w proszku), w Łebczu (produkty mrożone) i Płocku (słodkie dekoracje). Od wielu lat marka Dr. Oetker utożsamiana jest przez konsumentów z produktami, które świetnie smakują, są najwyższej jakości i zawsze się udają. Niemalże wszyscy polscy konsumenci znają firmę i darzą ją dużym zaufaniem, dzięki czemu Dr. Oetker nie tylko jest liderem rynku, ale i cieszy się szczególnym uznaniem na rynkach międzynarodowych. Firma zatrudnia w Polsce ponad 900 osób i eksportuje produkty do 50 krajów. Więcej informacji: www.oetker.pl

Dodatkowe informacje o WszystkiegoSłodkiego.pl

WszystkiegoSlodkiego.pl to najsłodsze miejsce w sieci dedykowane fanom ciast, deserów i tematyki około kulinarnej. Na platformie internetowej WszystkiegoSlodkiego.pl znaleźć można kompendium sprawdzonych przepisów o różnym stopniu trudności. Ważnym elementem jest dział inspiracji z szerokim wyborem kreatywnych pomysłów DIY, wskazówek oraz porad. Dodatkowo eksperci w dziedzinie wypieków - specjalnie dla WszystkiegoSlodkiego.pl - stworzyli i na bieżąco aktualizują - Ciastopedię- encyklopedia zawierającą zbiór definicji związanych z tematem pieczenia ciast oraz przygotowaniem deserów.

Dużym ułatwieniem w doborze produktów do pieczenia, dekorowania i akcesoriów - jest sklepie internetowym funkcjonującym na platformie, który znaleźć można pod adresem: https://sklep.wszystkiegoslodkiego.pl/

Przedłużeniem wirtualnej platformy, jest realne miejsce spotkań – Studio WszystkiegoSłodkiego.pl.  Jest to pierwsze profesjonalne słodkie studio kulinarne w Gdańsku dedykowane warsztatom i eventom – kulinarnym i fotograficznym. Partnerami Studia są: Dr. Oetker, Bosch oraz Wilton. Więcej informacji, przepisów i porad znaleźć można na: https://wszystkiegoslodkiego.pl

anna.romejko@oetker.pl