Informacja o zasadach postępowania w firmie Dr. Oetker w sytuacji zagrożenia epidemiologicznego wirusem SARS-CoV-2

marzec, 2020 Aktualności firmy

Zdrowie pracowników Grupy Oetker jest dla naszej firmy szczególnie istotne. Jednocześnie dokładamy wszelkich starań, by wypełnić nasze zobowiązania wobec klientów, partnerów biznesowych i całego społeczeństwa.  Wszystkie spółki Grupy Oetker na bieżąco śledzą informacje o koronawirusie w poszczególnych krajach. Dostosowujemy swoje działania do zaistniałej, zmiennej każdego dnia sytuacji, bazując na informacjach przekazywanych przez WHO i instytucje odpowiedzialne za sektor zdrowia na całym świecie. Podjęliśmy szereg działań mających na celu zminimalizowanie ryzyka wystąpienia koronawirusa na terenie naszych zakładów pracy oraz poza nimi.

Powołany został Sztab Kryzysowy – zarówno międzynarodowy, jak i krajowy –
w Gdańsku. Sztab spotyka się codziennie, aby na bieżąco oceniać sytuację, podejmować decyzje, wdrażać odpowiednie środki oraz komunikować je wśród pracowników. Wstrzymane zostały wszelkie podróże zagraniczne, natomiast spotkania krajowe ograniczono tylko do tych niezbędnych. Wprowadzona została procedura dotyczącą powrotu pracowników z podróży zagranicznych oraz sposobu postępowania na wypadek kontaktu z potencjalnie zarażoną osobą.

Organizacja pracy w całej firmie – tymczasowo – uległa zmianie. Pracownicy administracyjni – w  miarę możliwości pracują z domu. Korzystając z dobrodziejstw cyfryzacji – wszelkie dokumenty przekazujemy w formie elektronicznej oraz rekomendowany jest kontakt przez telefon, bądź Skype.

Jeszcze w lutym, zanim został zarządzony zakaz organizacji imprez masowych, odwołaliśmy dużą konferencję medialną - dla nowej linii produktowej My Natural Day, która miała się odbyć 5 marca w Warszawie.

Wprowadziliśmy dodatkową procedurę dla zewnętrznych dostawców, którzy realizując dostawy muszą znaleźć się na terenie naszych zakładów produkcyjnych. Wobec tego produkcja jest na bieżąco realizowana. W związku z tym podjęliśmy działania zmierzające do jeszcze większej optymalizacji produkcji poprzez odpowiednie planowanie dostosowane do obecnej sytuacji. Pracownicy produkcyjni również zostali przeorganizowani oraz wprowadzonych zostało szereg rygorystycznych zasad dla zachowania higieny i bezpieczeństwa. Poza dostępnymi na co dzień w naszej firmie środkami dezynfekcyjnymi, dostarczamy we wszystkich swoich zakładach dodatkowe środki dezynfekujące. Na terenie zakładu rozwieszone są plakaty informacyjne – zarówno w języku polskim, jak i ukraińskim.

Na bieżąco informujemy naszych pracowników o sytuacji i podejmowanych przez firmę działaniach, a także o rekomendacjach WHO i krajowych instytucji. Wdrażana jest również międzynarodowa aplikacja dla pracowników, a wszelkie informacje, materiały, linki zewnętrzne i wytyczne dodatkowo zamieszczane są w Intranecie.

Żywimy nadzieję, że szereg wprowadzonych przez nas działań i zasad zminimalizuje ryzyko pojawienia się i rozprzestrzeniania koronawirusa, a sytuacja wkrótce wróci
do normy.

Dodatkowo od wtorku, 13.03.2020r.  Dr. Oetker wspiera produktowo wszystkie szpitale zakaźne w Polsce. Każdy z 83 szpitali zakaźnych w Polsce otrzyma pakiet zawierający 2000 jednoporcjowych produktów/ deserów z linii My Natural Day i Słodka Chwila. Do ośrodków trafią: owsianki, gryczanka, kisiele i budynie.  Firma kontaktuje się osobiście ze wszystkimi 83 szpitalami zakaźnymi  w Polsce. Pierwsze partie produktów dla pracowników służb zdrowia zostały już przekazane.