Dr. Oetker wspiera produktowo wszystkie szpitale zakaźne w Polsce

W ramach wsparcia dla pracowników służb medycznych Dr. Oetker przekazuje 83 polskim szpitalom produkty o łącznej wartości przeszło 320 000 złotych brutto

marzec, 2020 Aktualności firmy

Dr. Oetker Polska dołącza do grona firm chcących wesprzeć pracowników medycznych w walce z pandemią wirusa SARS-CoV-2. Każdy z 83 szpitali zakaźnych w Polsce otrzyma pakiet zawierający 2000 jednoporcjowych produktów/ deserów z linii My Natural Day i Słodka Chwila. Do ośrodków trafią: owsianki, gryczanka, kisiele i budynie.

Akcja wsparcia polskiej służby zdrowia przez firmę Dr. Oetker Polska trwa od wtorku
(17 marca 2020r.) Firma kontaktuje się osobiście ze wszystkimi 83 szpitalami zakaźnymi
w Polsce. Propozycja pomocy spotyka się z bardzo pozytywnym odbiorem ze strony placówek medycznych. Pierwsze partie produktów dla pracowników służb zdrowia zostały już przekazane.

O przekazywanych produktach:

Zdając sobie sprawę z ogromnego obciążenia pracowników służby zdrowia i trudnych warunków pracy w szpitalach, przyjęto założenie, że przesłane produkty muszą być  łatwe do przygotowania, pożywne oraz możliwie wysokoenergetyczne. Jednoporcjowe owsianki, gryczanka, kisiele i budynie z linii My Natural Day i Słodka Chwila spełniają te założenia. Do ich przygotowania konieczny jest tylko wrzątek.

Gdzie trafia wsparcie:

Dr. Oetker zadeklarował chęć pomocy wszystkim szpitalom zakaźnym mieszczącym się
w: Augustowie, Bełchatowie, Białej Podlaskiej, Białymstoku, Bielsku Podlaskim, Biłgoraju, Bolesławcu, Busko-Zdroju, Bydgoszczy, Bytomiu, Chełmie, Chorzowie, Ciechanowie, Cieszynie, Częstochowie, Dąbrowie Tarnowskiej, Dębicy, Elblągu, Gdańsku, Gdyni, Giżycku, Grajewie, Hajnówce, Jarosławiu, Jaśle, Kaliszu, Kielcach, Koninie, Koszalinie, Kościerzynie, Kozienicach, Krakowie, Lublinie, Łańcucie, Łoży, Łodzi, Łukowie, Miechowie, Mielcu, Myślenicach, Nysie, Olkuszu, Olsztynie, Opolu, Ostrołęce, Ostródzie, Piszu, Płocku, Poznaniu, Proszowicach, Przemyślu, Puławach, Raciborzu, Radomiu, Radomsku, Sanoku, Siedlcach, Starachowicach, Suwałkach, Szczecinie, Świeciu, Tarnowie, Tomaszowie Lubelskim, Tomaszowie Mazowieckim, Toruniu, Tychach, Wałbrzychu, Wałczu, Warszawie, Wielogłowych, Wrocławiu, Zawierciu i Zielonej Górze.

Jednocześnie firma Dr. Oetker nie wyklucza możliwości dalszego wsparcia szpitali.

W związku z zaistniałą sytuacją w całej - międzynarodowej Grupie Oetker - zostały wprowadzone rygorystyczne procedury, mające na celu zabezpieczenie pracowników i procesu produkcji. Obecnie firma Dr. Oetker pracuje w ruchu ciągłym, a dostawy są na bieżąco realizowane.

Dr. Oetker Polska to rodzinna firma z wieloletnią tradycją na polskim rynku, specjalizująca się w produkcji ciast w proszku, deserów instant, dodatków do pieczenia, słodkich dekoracji, środków żelujących i pizzy mrożonej. Pierwsza fabryka w Polsce została otwarta już w 1921 r., w Gdańsku-Oliwie. Obecnie w ofercie znajduje się ponad 200 artykułów, produkowanych w trzech zakładach:
w Gdańsku (produkty w proszku), w Łebczu (produkty mrożone) i Płocku (słodkie dekoracje). Od wielu lat marka Dr. Oetker utożsamiana jest przez konsumentów z produktami, które świetnie smakują, są najwyższej jakości i zawsze się udają.
 Niemalże wszyscy polscy konsumenci znają firmę i darzą ją dużym zaufaniem, dzięki czemu Dr. Oetker nie tylko jest liderem rynku,
ale i cieszy się szczególnym uznaniem na rynkach międzynarodowych. Firma zatrudnia w Polsce ponad 900 osób i eksportuje produkty do 50 krajów. Więcej informacji: www.oetker.pl

Od 2009 Dr. Oetker Polska wspiera finansowo Stowarzyszenie Wioski Dziecięce. W ramach współpracy realizowany jest program „Wspieramy Rodziny SOS", którego celem jest zapewnienie dzieciom i młodzieży harmonijnego rozwoju oraz wyrównanie ich szans

w zdobywaniu wykształcenia. Więcej informacji: www.wspieramyrodzinysos.org