Kiedy pracujemy razem, nasze małe codzienne działania mogą stanowić jeszcze większą różnicę. Od zmniejszenia wpływu na klimat poprzez większy recykling po dążenie do całkowitej neutralności klimatycznej do 2050 r., wszyscy możemy działać na rzecz ochrony i zachowania naszego wspólnego domu.
Wyruszamy w podróż, aby osiągnąć całkowitą neutralność klimatyczną w całej naszej działalności, zarówno bezpośrednio, jak i pośrednio, do 2050 r. - wyznaczając długoterminowe cele, aby to osiągnąć.
Angażujemy się w wytwarzanie własnej energii odnawialnej, wspierając rozwój farm wiatrowych w Turcji i wykorzystując panele słoneczne w naszych lokalizacjach w RPA, Niemczech, Włoszech, Rumunii, Polsce, na Węgrzech i w Holandii. We własnych zakładach produkcyjnych korzystamy z energii odnawialnej, a od 2022 r. w miarę możliwości pozyskujemy energię elektryczną zasilaną energią słoneczną i wiatrową z zewnątrz - działanie to pomogło nam uniknąć emisji około 65 000 ton dwutlenku węgla.
Staramy się, aby nasze procesy produkcji żywności były jak najbardziej energooszczędne. Od przejścia na bardziej zrównoważone opcje oświetlenia po optymalizację naszych procesów, zmniejszamy ogólne zużycie energii wszędzie tam, gdzie jest to możliwe.
Dążymy do tego, aby do 2025 r. wszystkie nasze opakowania nadawały się do recyklingu. Minimalizując ilość używanych opakowań, nadając priorytet materiałom papierowym i unikając plastiku tam, gdzie to możliwe, pakujemy Twoje ulubione produkty w bardziej odpowiedzialny sposób. Dowiedz się więcej o tym jak minimalizujemy ilość odpadów.
Pracujemy nad łańcuchami dostaw wolnymi od wylesiania, aby dbać o naszą planetę. Stosowanie bardziej zrównoważonych metod uprawy, takich jak rolnictwo regeneracyjne, pomaga chronić różnorodność biologiczną, zachować zdrowie gleby i zapobiegać uwalnianiu dwutlenku węgla do atmosfery..Dowiedz się więcej o tym, jak podejmujemy działania na rzecz naszej planety.
Wszyscy mamy do odegrania rolę w budowaniu bardziej zrównoważonej przyszłości. Oto kilka działań, które możesz podjąć, aby wspólnie pracować na rzecz lepszego świata.
Czy wiesz, że zamiana mięsa na wegetariańskie lub roślinne alternatywy od czasu do czasu może pomóc zmniejszyć ślad węglowy? Dzieje się tak dlatego, że te alternatywy zazwyczaj potrzebują mniej wody, wymagają mniej ziemi i wytwarzają mniej gazów cieplarnianych - co skutkuje znacznie mniejszym wpływem na środowisko.
Na przykład smaczne składniki naszego Ristorante al Salame Vegano wytwarzają nieco ponad połowę dwutlenku węgla w porównaniu do naszego klasycznego Ristorante Salame na bazie mięsa.
Najlepsze wskazówki, które pomogą Ci przygotować pyszne potrawy roślinne.
Zobacz przepisyWszystko, co musisz zrobić, to sprawdzać jedzenie nieco częściej i pozostawić je w piekarniku nieco dłużej. Ogólnie rzecz biorąc, piekarnik będzie włączony przez krótszy czas niż w przypadku nagrzewania. Rezultat? Mniej zużytej energii, mniejsza emisja dwutlenku węgla i te same pyszne wypieki!
Podejmujemy kroki, aby nasze papierowe i plastikowe opakowania w jak największym stopniu nadawały się do recyklingu, tak aby po zakończeniu przygotowywania smakołyków łatwo było oddzielić i poddać recyklingowi odpady. Dowiedz się więcej o naszym systemie etykiet recyklingowych.
Istnieje wiele sposobów, w jakie wszyscy możemy włączyć zrównoważony rozwój do naszych codziennych działań. W naszych pięciu obszarach zainteresowania - Odżywianie, Zrównoważone składniki, Minimalizacja odpadów, Działania na rzecz klimatu i Integracja - podejmujemy kroki, które krok po kroku robią dużą różnicę. Pracując razem, możemy stworzyć lepsze jutro.
Bardziej zrównoważone składniki, redukcja ilości soli i cukru, opakowania nadające się do recyklingu.
Odkryj więcej