Dekorowanie:
Lukier domowy tradycyjny dokładnie rozmieszaj dodając 3 łyżeczki gorącej wody. Następnie do dwóch małych miseczek „odbierz” po jednej dużej łyżce gotowego lukru i dodaj do jednej porcji kilka kropel barwnika żółtego, a do drugiej czerwonego. Każdy kolor lukru przełóż do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.
Wzorki na kwiatkach wykonaj techniką „na mokro” czyli nakładaj kolejne, kolorowe warstwy lukru, gdy warstwa bazowa - biała jest jeszcze mokra. Tylko w ten sposób uzyskasz efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia pozostanie gładka.
Na dobrze wystudzonym ciastku wykonaj najpierw biały kontur, następnie wypełnij go możliwie szybko białym lukrem o konsystencji gęstej śmietany, a zaraz potem z aplikatora: woreczka/tutki lukrem wyciśnij paseczek kolorowego lukru wzdłuż krawędzi każdego płatka i wykałaczką rozciągnij go do środka kwiatka. Jeśli chcesz zrobić wzorek od środka do zewnątrz, wówczas wyciśnij kolorową łezkę blisko środka kwiatu i wykałaczką rozciągnij ją na zewnątrz.
Zanim lukier zupełnie zastygnie ułóż na środku Perełki błyszczące Dr. Oetkera.
Pamiętaj, że każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że lukier na większości zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania” nie będzie możliwe. Jeśli zauważysz w czasie dekorowania, że lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.
Dekorowanie:
Lukier domowy tradycyjny dokładnie rozmieszaj dodając gorącą wodę. Następnie do trzech małych miseczek odłóż po jednej dużej łyżce gotowego lukru. Do każdej porcji dodaj osobno po kilka kropel barwnika, aby uzyskać pożądany kolor: żółty, zielony i różowy. Każdy kolor lukru przełóż do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.
Aby uzyskać efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia po aplikacji kolorowego lukru pozostanie gładka, należy zastosować technikę dekorowania lukrem „na mokro”.
Na dobrze wystudzonym ciastku wykonaj najpierw białym Lukrem kontur, następnie wypełnij go możliwie szybko białym lukrem o konsystencji gęstej śmietany. Następnie od razu należy nakładać kolejne, kolorowe warstwy lukru - ważne jest, aby warstwa bazowa (biała) była jeszcze mokra.
Systematycznie z danego aplikatora - woreczka lub tutki, należy ostrożnie wyciskać punktowo kolorowy lukier i wykałaczką rozciągać go w odpowiednim kierunku, nadając kształt płatka albo listka.
Każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że bazowy lukier zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania” będzie nie możliwe.
Jeśli zauważysz w czasie dekorowania, że Lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.
Dekorowanie:
Lukier domowy tradycyjny przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, mieszając go dokładnie z gorącą wodą, a następnie połącz go z niebieskim barwnikiem. Pamiętaj, że do tej stylizacji możesz użyć gotowego Lukru niebieskiego.
Po uzyskaniu właściwego odcienia nakładaj lukier równą warstwą na dobrze wystudzone ciasteczka. Aby lukier nie spływał z ciastek najpierw wykonaj kontur, a następnie wypełnij go lukrem o konsystencji gęstej śmietany. Kiedy lukier całkowicie zastygnie wykonaj na nim cukrowe aplikacje za pomocą Pisaków cukrowych. Pamietaj, że łatwiej jest aplikować Pisak cukrowy po wcześniejszym rozgrzaniu go w dłoniach (ugniataj go palcami przez ok. minutę) lub w kubeczku z ciepłą wodą (włóż pisak do kubeczka z ciepła wodą na ok. minutę). Aby uzyskać efekt koronki po nałożeniu Pisaka cukrowego możesz go fantazyjnie rozetrzeć przy pomocy pędzelka lub innego narzędzia.
Całość pozostaw do całkowitego zastygnięcia.