Flag
Szkółka
Inspiracje

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o dekorowaniu ciasteczek skorzystaj z naszego doświadczenia i praktycznych porad, którymi z radością się z Tobą dzielimy. Nasza Szkółka zawiera wiele cennych porad, które przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie.

Wycinanie ciastek

Przygotowanie ciastek o fantazyjnych kształtach jest bardzo łatwe. Wykorzystaj nasze szablony, wydrukuj je na zwykłej kartce A4, wytnij wybrane kształty, przyłóż je do mocniejszej tektury, obrysuj, ponownie wytnij. Tak przygotowane szablony wykorzystaj jak na zdjęciu  - przyłóż do rozwałkowanego ciasta i przy pomocy ostrego noża wytnij kształty po obrysie.

Pamiętaj, że w czasie pieczenia ciastka rosną i mogą nieco zmienić nadany kształt. Nie układaj ich na blaszce zbyt blisko siebie, żeby się nie posklejały w czasie pieczenia.

Jeśli chcesz umieścić ciasteczka na patyczkach włóź je w ciastka przed pieczeniem.

Jeśli zamierzasz powiesić pierniczki na choince wykonaj otworki przed pieczeniem pomagając sobie słomka do napojów.

Przygotowanie i barwienie lukru

Przygotuj Lukier domowy tradycyjny, czystą miseczkę, gorącą wodę, łyżeczkę i rózgę. Ważne jest, aby naczynie było czyste i suche.

Do naczynia wsyp zawartość opakowania, dodaj trzy łyżeczki gorącej wody i cierpliwie, energicznie wymieszaj do uzyskania pożądanej konsystencji dość gęstej śmietany.

Jeśli chcesz uzyskać kolorowy lukier podziel lukier na porcje (kazda porcja musi być w osobnym naczyniu) i stopniowo dodawaj Barwnik spożywczy w żelu starannie mieszając na przykład drewnianym patyczkiem, aż do uzyskania pożądanego koloru.

Jeśli chcesz uzyskac więcej kolorów możesz eksperymentować mieszając ze sobą rózne kolory barwników:

  • Kolor fioletowy – wymieszaj kolory: czerwony i niebieski
  • Kolor pomarańczowy – wymieszaj kolory czerwony i żółty
  • Kolor zielony – wymieszaj kolory niebieski i żółty

Nakładanie lukru do aplikatora

Większość ciekawych efektów dekoracyjnych można osiągnąć aplikując lukier przy pomocy jednorazowej foliowej torebki lub  papierowego rożka, który można przygotować z papieru do pieczenia. Przy tworzeniu fantazyjnych dekoracji bardzo pomocne są również różne końcówki dekoracyjne, które zazwyczaj są wykorzystywane do dekorowania kremem. Końcówka z gwiazdką jest idealna dla małych rozetek, a płaska jest idealna do wyciskania wstążek. Przetnij róg torebki i umieść końcówkę do wyciskania lukru, następnie nałóż porcje lukru i dekoruj. Jeśli nie masz końcówek poeksperymentuj z papierową torebką – róg torebki można przyciąć na kilka sposobów.

Bardzo wygodną formą aplikacji lukru są specjalne buteleczki z dołączonymi końcówkami - można je kupić w internecie. Jeśli możesz, kup kilka sztuk buteleczek, ponieważ użycie tylko jednej będzie czasochłonne i niewygodne. Zaletą tych butelek jest to, że stoją one pionowo i lukier się nie wylewa. Można je przechowywać w lodówce, lukier w nich nie zasycha

Wypełnianie torebki:

  • Wybierz typ torebki, którą chcesz użyć i włóż do niej końcówkę dekoracyjną (jeśli taką posiadasz).
  • Umieść torebkę w wąskim naczyniu czubkiem do dołu (w słoiku od dżemu, kubku, itp.).
  • Ostrożnie nakładaj łyżką lukier do torebki. Najlepiej użyj elastycznej szpatułki, by wybrać cały lukier z miski. Nie przepełniaj – możesz zawsze napełnić później.
  • Kiedy worek jest pełny w dwóch trzecich (2/3) podnieś go i ściskaj ku dołowi, do czubka worka, wyciskając lukier.
  • Jeśli nie używałeś końcówki, jesteś gotowy do przycięcia rożka torebki, aby wyciskać lukier. Zacznij od wycięcia najmniejszego otworu w worku. Jeśli nacięcie jest pod kątem, można utworzyć owalne linie lukru zamiast okrągłych. Więc upewnij się, że jest równo. 

Wykonanie konturu

Trzymaj woreczek w dwóch rękach i delikatnie ciśnij od góry w kierunku końcówki woreczka. Wyciśnij delikatnie cienkie linie. Jeśli tworzysz kontur do wypełnienia lukrem na powierzchni ciastka, upewnij się, że nie ma w nim żadnych luk, przez które lukier może wypłynąć. Kontur należy suszyć ok. 5-10 minut przed wypełnieniem go lukrem. 

Nakładanie pierwszej warstwy lukru / robienie tła

Aby lukier precyzyjnie dopasować do kształtu pierniczków najpierw  wykonaj cienki obrys dookoła ciastka.

Lukrowanie linii: trzymaj woreczek w dwóch rękach i delikatnie ciśnij od góry w kierunku końcówki woreczka. Wyciśnij delikatnie cienkie linie. Jeśli tworzysz kontur do wypełnienia lukrem na powierzchni ciastka, upewnij się, że nie ma w nim żadnych luk, przez które lukier może wypłynąć . Kontur należy suszyć ok. 5-10 minut przed wypełnieniem go lukrem.

Kiedy kontur całkowicie zastygnie,wypełnij wnętrze ciastka lukrem o konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowane ciastka odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Lukrowanie linii

Lukrowanie linii: trzymaj woreczek w dwóch rękach i delikatnie ciśnij od góry w kierunku końcówki woreczka. Wyciśnij delikatnie cienkie linie.

Nakładanie warstw

Lukrem można dekorować ciasteczka warstwowo. Pamiętaj jednak, aby pierwsza warstwa była zawsze dobrze zastygnięta. Możesz ją wykonać za pomocą lukru lub polewy czekoladowej. Jeśli jako pierwszą warstwę użyjesz lukru, możesz go mocno rozrzedzić, wtedy uzyskasz efekt transparentności.  W zależności od motywów, jakie chcesz uzyskać tworząc górną warstwę, lukier musi mieć odpowiednio do tego dobraną konsystencję.

Lukrowanie małych kropek: trzymaj papierową torebkę tuż nad powierzchnią gdzie chcesz zrobić kropkę. Wyciskaj lukier do czasu uzyskania pożądanej wielkości kropki, delikatnie unosząc torebkę, gdy przestajesz wyciskać. 

Malowanie lukrem

Kolorowe wzorki na ciasteczkach wykonuj techniką „na mokro” czyli nakładaj kolejne, kolorowe warstwy lukru,  gdy warstwa bazowa - biała jest jeszcze mokra. Każde ciastko dekoruj osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że lukier na większości zacznie wysychać i nie uzyskasz efektu „malowania”. Jeśli zauważysz w czasie dekorowania, że lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, rozmieszaj go energicznie. Jeśli nadal wydaje się zbyt gęsty, możesz do niego dodać  łyżeczkę gorącej wody  i ponownie wymieszać.

Na upieczone i wystudzone ciastko rozprowadzaj możliwie szybko najpierw biały lukier, a zaraz potem z aplikatora: woreczka/rożka wyciskaj paseczek kolorowego lukru i pędzelkiem rozciągaj go do środka, albo na zewnątrz ciastka w zależności od motywu, jaki chcesz uzyskać.

Pisanie lukrem

Przy pomocy lukru możesz wykonywać napisy na ciasteczkach.

W tym celu Lukier powinien być gęsty, a nacięcie narożnika w papierowej torebce/woreczku stosunkowo małe. Zanim zaczniesz dekorować ciasteczko wykonaj próbę pisania na papierze do pieczenia, sprawdzisz w ten sposób, czy konsytencja Lukru jest odpowiednia.

Dobrą alternatywą do pisania słodkich dedykacji są Pisaki cukrowe Dr. Oetkera, które są łatwe i wygodne w aplikacji. Pisaki cukrowe pozwalają na tworzenie ładnych napisów, które szybko zastygają na pierniczkach.

Dekorowanie Pisakami cukrowymi

Pisaki cukrowe to produkty idealne do dekorowania ciasteczek i pierniczków. Pisakami możesz dekorować zarówno suche ciasteczka, jak i te pokryte wcześniej lukrem albo polewą czekoladową. Przed aplikacją Pisaków upewnij się, że powierzchnia ciasteczka jest dobrze wystudzona i nie ma na niej śladów mąki . Jeśli ciasteczko było wcześniej polukrowane/polane polewą upewnij się, że lukier/polewa dobrze zastygły.

Aby wykonać Pisakami fantazyjne dekoracje, skorzystaj z naszych praktycznych porad:

  • przed otwarciem ugniataj tubkę palcami przez ok. 1 minutę – pozwoli to na wyrównanie struktury Pisaka
  • w celu latwiejszej aplikacji Pisaka zanurz tubkę na ok. 1 minutę w ciepłej wodzie, po wyjęciu z wody osusz tubkę i zdejmij zakrętkę
  • pisak skieruj niemal prostopadle do dekorowanej powierzchni i rozpocznij dekorowanie równomiernie wyciskając krem z tubki
  • po użyciu tubkę szczelnie zakręć i pozostaw do ponownego wykorzystania
  • udekorowane ciasteczka odstaw do zasygnięcia dekoracji na ok. 30 minut – każde ciasteczko osobno
  • po zastygnięciu pisaków możesz przełozyć ciasteczka do pojemnika lub na talerz

Dekorowanie perełkami i cukrowymi posypkami

Do dekorowania ciasteczek niezastąpione są Perełki i  Posypki cukrowe Dr. Oetkera. Możesz je mocować do ciasteczek na kilka różnych sposobów:

Aby uzyskać efekt wtopienia się posypki, bądź perełek w tło nałóż je, kiedy lukier jest jeszcze mokry.

lukrowane-pierniczki-szkolka-porada12b.png

Jeśli chcesz dodać gotowe dekoracje cukrowe do ciasteczek nanieś na ciasteczko kroplę lukru, lub linię wykonaną lukrem, albo pisakiem cukrowym i przyklej do tego dekorację cukrową. Jeśli powierzchnia jest pokryta lukrem wystarczy zrobić małą kropkę lukru i przykleić ozdoby, jak „na klej”. 

Aby dodać ciastkom blasku udekoruj je Cukrem błyszczącym Dr. Oetkera . Pamiętaj, że cukier będzie trzymał się lukru, gdy ten jest jeszcze płynny. Więc albo odstaw polukrowane ciastka do całkowitego wyschnięcia, a następnie nałóż linię płynnego lukru w miejscu, gdzie chcesz, żeby błyszczało, po czym posyp na to Cukier błyszczący lub po prostu najpierw polukruj ciastko, a następnie posyp je Cukrem błyszczącym. Pamiętaj, że kiedy lukier jest bardziej płynny przyklei się do niego więcej Cukru. Tak samo możesz postąpić wykorzystując drobną posypkę cukrową.

lukrowane-pierniczki-szkolka-porada12c.png

Dekorowanie techniką "na mokro"
  • Ciasteczko obrysuj gęstym lukrem
  • - obrysowaną powierzchnię wypełnij lukrem o konsystencji śmietany
  • - w zależności od efektu jaki chcesz uzyskać:
    • Od razu na mokrym lukrze, innym kolorem niż wypełnienie, rób wzorki lub kropeczki (lukier również o konsystencji śmietany)*
    • aby uzyskać efekt "jodełki" ,na wypełnionej białym lukrem powierzchni, lukrem w innym kolorze o konsystencji śmietany rób poziome linie, a następnie w pionie przeciągaj przez nie wykałaczkę.*

* działaj w miarę szybko, aby lukier nie zaczął zbytnio gęstnieć i zasychać.

Tworzenie ozdób cukrowych

Przy pomocy lukru możesz wykonać własne ozdoby cukrowe. Wzory wykonaj na papierze do pieczenia. Spróbuj zrobić małe kwiatki lub skrzydła motyla, inicjały lub małe zwierzątka. Cukrowe ciasteczka odstaw, aby wyschły naturalnie. Najmniejsze elementy są bardzo delikatne, dlatego kiedy wyschną należy odklejać je od papieru bardzo ostrożnie, można sobie pomóc bardzo ostrym, cienkim nożem. Kiedy ciastka całkowicie wyschną, mogą być przechowywane przez co najmniej miesiąc w hermetycznie zamkniętym pudełku. Ciastka można użyć do dekoracji ciast i babeczek. Pamiętaj, aby aplikować je tuż przed podaniem, ponieważ cukrowe ozdoby mogą łatwo się rozpuścić.

Malowanie barwnikami

Barwniki spożywcze w żelu Dr. Oetkera mogą pełnić rolę „farb” do ciasteczek. Możesz malować nimi bezpośrednio na zastygniętej powierzchni lukru. Uzyskasz wtedy artystyczny efekt witrażu –przeźroczystej , lekko szklistej warstwy. Pamiętaj, aby tak pomalowane ciasteczka odstawić do zastygnięcie na kilka godzin. 

Lukier smakowy

Aby uzyskać ciekawy w smaku i wyglądzie lukier możesz dowolnie go urozmaicać, dodając do niego soki owocowe, skórki cytrusowe, a nawet dżem!

Lukier z sokiem:

Przygotowując Lukier domowy zgodnie z przepisem na opakowaniu wymień jedną łyżeczkę wody na 1 łyżeczkę syropu/soku owocowego.

Lukier z dżemem:

Do gotowego lukru dodajemy nie więcej niż płaską łyżeczkę dżemu.

Lukier Cytrynowy/pomarańczowy:

Gotowy lukier wymieszać ze skórką otartą z cytryny lub pomarańczy.

Lukier z prawdziwą wanilią:

Do przygotowania Lukru z prawdziwą wanilią użyj ziarenek wanilii albo pasty z wanilii –domieszaj je do lukru po jego wcześniejszym przygotowaniu zgodnie z instrukcją z opakowania.

 

 

lukrowane-ciasteczka-szkolka-lukier-smakowy.jpg

Kakaowy/czekoladowy:

Do jednej porcji lukru domowego tradycyjnego dodajemy pełną łyżeczkę kakao. W zależności od tego kiedy go dodamy uzyskamy dwa warianty kolorystyczne ciemny i jasny. Ciemny uzyskujemy przez wymieszanie kakao z „suchym” lukrem jeszcze przed dodaniem wody. Natomiast jasny kolor otrzymamy gdy kakao dodamy do już przygotowanego lukru. Jeśli wsypiesz za dużo kakao, możesz dodać jeszcze odrobinę wody (nie więcej niż łyżeczkę).

Lukier Królewski

Przepis:

1 białko (45-50g)

4 łyżeczki soku z cytryny

150 g cukru pudru

 

Białko, cukier i sok z cytryny umieść w naczyniu i ucieraj na najniższych obrotach ok. 10-15 min. Jeśli konsystencja będzie zbyt płynna, dodaj trochę cukru pudru jeśli zbyt zwarta dodaj 1-2 łyżeczki wody.

Taka porcja lukru wystarczy na pokrycie i udekorowanie od 15 do 20 ciastek – w zależności od wielkości.

Lukier królewski idealnie łączy się z Barwnikami spożywczymi w żelu Dr. Oetkera.