Flag
Okazje
Lukrowane ciasteczka
Wiosenne kwiatki

Dekorowanie:

Lukier domowy tradycyjny dokładnie rozmieszaj dodając 3 łyżeczki gorącej wody. Następnie do dwóch małych miseczek „odbierz” po jednej dużej łyżce gotowego lukru i dodaj do jednej porcji kilka kropel barwnika żółtego, a do drugiej czerwonego. Każdy kolor lukru przełóż do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.

Wzorki na kwiatkach wykonaj techniką „na mokro” czyli nakładaj kolejne, kolorowe warstwy lukru,  gdy warstwa bazowa - biała jest jeszcze mokra. Tylko w ten sposób uzyskasz efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia pozostanie gładka.  

Na dobrze wystudzonym ciastku wykonaj najpierw biały kontur, następnie wypełnij go  możliwie szybko białym lukrem o konsystencji gęstej śmietany, a zaraz potem z aplikatora: woreczka/tutki lukrem wyciśnij paseczek kolorowego lukru wzdłuż krawędzi każdego płatka i wykałaczką rozciągnij go do środka kwiatka. Jeśli chcesz  zrobić wzorek od środka do zewnątrz, wówczas wyciśnij kolorową łezkę blisko środka kwiatu i wykałaczką rozciągnij  ją na zewnątrz.

Zanim lukier zupełnie zastygnie ułóż na środku Perełki błyszczące Dr. Oetkera.

Pamiętaj, że każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że lukier na większości zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania” nie będzie możliwe. Jeśli zauważysz w czasie dekorowania, że lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.

Serduszka w kwiatki

Dekorowanie:

Lukier domowy tradycyjny dokładnie rozmieszaj dodając gorącą wodę. Następnie do trzech małych miseczek  odłóż po jednej dużej łyżce gotowego lukru. Do każdej porcji dodaj osobno po kilka kropel barwnika, aby uzyskać  pożądany kolor: żółty, zielony i różowy. Każdy kolor lukru przełóż do osobnego woreczka cukierniczego lub tutki wykonanej z papieru do pieczenia.

Aby uzyskać efekt malowania na ciastkach, gdzie lukrowana powierzchnia po aplikacji kolorowego lukru pozostanie gładka, należy zastosować technikę dekorowania lukrem „na mokro”.

Na dobrze wystudzonym ciastku wykonaj najpierw białym Lukrem kontur, następnie wypełnij go  możliwie szybko białym lukrem o konsystencji gęstej śmietany. Następnie od razu należy nakładać kolejne, kolorowe warstwy lukru - ważne jest, aby warstwa bazowa (biała) była jeszcze mokra.

Systematycznie z danego aplikatora - woreczka lub tutki, należy ostrożnie wyciskać punktowo kolorowy lukier i wykałaczką rozciągać go w odpowiednim kierunku, nadając kształt płatka albo listka.

Każde ciastko należy dekorować osobno, gdyż polukrowanie na biało od razu wszystkich ciasteczek spowoduje, że bazowy lukier zacznie wysychać i uzyskanie efektu „malowania” będzie nie możliwe.

Jeśli zauważysz w czasie dekorowania, że Lukier w miseczkach zaczyna gęstnieć i zastygać, wystarczy energicznie go rozmieszać. Jeśli nadal wydaje się być za gęsty, można do niego dodać 1 łyżeczkę gorącej wody i ponownie wymieszać.

Ciasteczka do herbatki

Dekorowanie:

Lukier domowy tradycyjny przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, mieszając go dokładnie z gorącą wodą, a następnie połącz go z niebieskim barwnikiem. Pamiętaj, że do tej stylizacji możesz użyć gotowego Lukru niebieskiego.

Po uzyskaniu właściwego odcienia nakładaj lukier równą warstwą na dobrze wystudzone ciasteczka. Aby lukier nie spływał z ciastek najpierw wykonaj kontur, a następnie wypełnij go lukrem o konsystencji gęstej śmietany. Kiedy lukier całkowicie zastygnie wykonaj na nim cukrowe aplikacje za pomocą Pisaków cukrowych. Pamietaj, że łatwiej jest aplikować Pisak cukrowy po wcześniejszym rozgrzaniu go w dłoniach (ugniataj go palcami przez ok. minutę) lub w kubeczku z ciepłą wodą (włóż pisak do kubeczka z ciepła wodą na ok. minutę). Aby uzyskać efekt koronki po nałożeniu Pisaka cukrowego możesz go fantazyjnie rozetrzeć przy pomocy pędzelka lub innego narzędzia.

Całość pozostaw do całkowitego zastygnięcia.

Uciekające kurczaki

Aby pokolorować lukier po jego przygotowaniu dodawaj stopniowo żółty barwnik i mieszaj do uzyskania oczekiwanego odcienia. Możesz do tej stylizacji użyć także gotowego Lukru żółtego Dr. Oetkera.

Tak samo możesz zabarwić gruby cukier kryształ. Cukier przesyp do miseczki, albo do woreczka, dodaj do niego trochę barwnika i postaraj się połączyć go z cukrem do uzyskania żółtego koloru.

Dekorowanie rozpocznij od wykonania tła – obrysuj ciasteczko cienką linią lukru, po kilku minutach wypełnij kontur lukrem o konsystencji gęstej śmietany i poczekaj aż tło całkowicie  zastygnie.

Kurczak z żółtym cukrem

Najpierw wykonaj tło z żółtego lukru. Następnie , zanim lukier zastygnie, posyp ciasteczko równą warstwą cukru.

Na koniec przy pomocy pisaków cukrowych wykonaj dzióbki, nóżki, skrzydełka. Cukrowe Motylki przyklej do kurczaczków za pomocą Pisaka cukrowego.

Koronkowe pisanki

Aby pokolorować lukier musisz po jego przygotowaniu podzielić go na porcje, przekładając je do oddzielnych miseczek. Do każdej miseczki stopniowo dodawaj wybrany barwnik i mieszaj do uzyskania oczekiwanego koloru. Możesz do tej stylizacji użyć także gotowych Lukrów Dr. Oetkera.

Każdą warstwę dekoracji nakładaj osobno, czekając aż poprzednia warstwa zastygnie.

Dekorowanie rozpocznij od wykonania tła – obrysuj kwiatek cienką linią lukru, po kilku minutach wypełnij kontur lukrem o konsystencji gęstej śmietany i poczekaj aż tło całkowicie zastygnie.

Następnie przełóż lukier do woreczka i przez bardzo mały otworek wyciskaj koronkowe aplikacje.

Motylki cukrowe przyklejaj do ciasteczek przy pomocy lukru.

Kwiatki

Aby pokolorować lukier musisz po jego przygotowaniu podzielić go na porcje przekładając je do oddzielnych miseczek. Do każdej miseczki stopniowo dodawaj wybrany barwnik i mieszaj do uzyskania oczekiwanego koloru. Możesz do tej stylizacji użyć także gotowych Lukrów Dr. Oetkera.

Każdą warstwę dekoracji nakładaj osobno, czekając aż poprzednia warstwa zastygnie.

Dekorowanie rozpocznij od wykonania tła – obrysuj kwiatek cienką linią lukru, po kilku minutach wypełnij kontur lukrem o konsystencji gęstej śmietany i poczekaj aż tło całkowicie  zastygnie.

Następnie na środku kwiatka innym niż tło kolorem lukru wykonaj kropkę . Zanim kropka lukru zastygnie poukładaj dookoła niej Perełki – bardzo pomocna w tej czynności jest pęseta, która pozwala precyzyjnie i delikatnie położyć każdą perełkę w odpowiednim miejscu – chodzi o to, aby każda perełka przykleiła się do lukru.

Na końcu białym lukrem wykonaj aplikację wzdłuż płatków kwiatka.

Złap króliczka

Dekorowanie rozpocznij od wykonania tła – cienką linią lukru wykonaj na ciastku kształt głowy i uszu zajączka , po kilku minutach wypełnij kontur lukrem o konsystencji gęstej śmietany i poczekaj aż tło całkowicie  zastygnie. Dopiero wtedy nakładaj kolejne warstwy – uszy, nos i policzki.

Aby uzyskać kolorowy lukier, po przygotowaniu lukru zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, oddziel małą porcję lukru do osobnej miseczki i dodawaj stopniowo barwnik spożywczy, mieszając do uzyskania oczekiwanego odcienia. Zamiast lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym, możesz do tej stylizacji użyć także gotowego Lukru różowego oraz gotowego Lukru niebieskiego Dr. Oetkera.

Oczka wykonaj nanosząc wykałaczką, albo małym pędzelkiem odrobinę lukru niebieskiego na dobrze zastygnięty lukier biały. Kokardki przyklej do zajączka przy pomocy lukru.

Kropki na jajku wykonaj techniką "na mokro" . Białym lukrem o rzadkiej konsystencji wykonaj  kropeczki na dopiero co nałożonej bazie  w kolorze niebieskim.

Chrupiące marchewki

Aby uzyskać kolor pomarańczowy lukru – dodaj do niego najpierw barwnik żółty, a następnie dodawaj stopniowo barwnik czerwony cały czas mieszając, aż do uzyskania pożądanego koloru.

Marchewki  należy dekorować etapami, każdą warstwę, przed nałożeniem kolejnej, należy odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Marchewki w prążki

Najpierw narysuj  pomarańczowy kontur tła, wypełnij go lukrem –poczekaj, aż zastygnie. Potem narysuj na lukrze cienki obrys dookoła tła oraz poprzeczne prążki i odłóż ciastko do zastygnięcia. Następnie tak samo przygotuj zieloną część dekoracji – natkę.

Marchewki w groszki

Kropki na marchewkach wykonaj techniką "na mokro". Białym lukrem o rzadkiej konsystencji wykonaj  kropeczki na dopiero co nałożonej bazie w kolorze pomarańczowym.

Wykonując nać marchewki pamiętaj, że zabarwiony cukier należy nałożyć na lukier, który jest jeszcze mokry – cukier wtedy ładnie przyklei się do lukru.

Serduszkowe lizaki

Pamiętaj, że patyczki należy włożyć do ciastek przed ich upieczeniem. Przed dekorowaniem upewnij się, że ciasteczka są całkowicie wystudzone.

Aby precyzyjnie nałożyć tło z lukru, wykonaj najpierw obrys ciasteczka i po jego zastygnięciu wypełnij kontur lukrem o konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasteczka odstaw do całkowitego zastygnięcia

Ciastka z aplikacją koronkową

Ciasteczka należy dekorować warstwowo, każda warstwa powinna całkowicie zastygnąć przed nałożeniem kolejnej.

Ciastka z cukrem błyszczącym

Cukier należy przyklejać do lukru przed jego zastygnięciem. Jeśli lukier zastygnie, nanieść na wybrane miejsce nową warstwę lukru i kiedy jest jeszcze mokra – posyp ją cukrem.

Wyznanie miłosne

Ciasteczka należy dekorować warstwowo, każda warstwa powinna całkowicie zastygnąć przed nałożeniem kolejnej.

Aby precyzyjnie nałożyć tło z lukru, wykonaj najpierw obrys ciasteczka i po jego zastygnięciu wypełnij kontur lukrem o konsystencji gęstej śmietany.

Aby uzyskać efekt cieniowania tła, najpierw pokryj ciasteczka równą warstwą jasnego lukru. Kiedy lukier jest jeszcze mokry na wybrany fragment serca  nałóż trochę luku w ciemniejszym kolorze i fantazyjnie rozprowadź go pędzelkiem. Kiedy tło całkowicie zastygnie nałóż na ciasteczko białą aplikację.

Efekt ozdobnych falbanek uzyskasz wyciskając bardzo gesty lukier przez specjalną końcówkę do dekorowania w kształcie łezki.

Perełki przyklejaj do ciasteczka za pomocą lukru, używając go jak kleju.

Pierwsza komunia

Ciasteczka należy dekorować etapami, każdą warstwę, przed nałożeniem kolejnej, należy odstawić do całkowitego zastygnięcia. Etapy poszczególnych czynności znajdziesz tutaj.

Tak przygotowane ciasteczka mogą być pięknym prezentem dla komunijnych gości, a także mogą wystąpić w roli oryginalnej dekoracji stołu.

Komunijne ciasteczka

Ciasteczka należy dekorować etapami, każdą warstwę, przed nałożeniem kolejnej, należy odstawić do całkowitego zastygnięcia. Etapy poszczególnych czynności znajdziesz tutaj.

Jeśli chcesz uzyskać bardzo jasny, pastelowy kolor lukru, pamiętaj, aby barwnik spożywczy dodawać do lukru ostrożnie i stopniowo cały czas mieszając i sprawdzając, czy uzyskany efekt jest wystarczający.

Aby nadać ciasteczkom wyjątkowej elegancji, możesz przykleić do nich za pomocą lukru ozdobne, małe kokardki.

Tak przygotowane ciasteczka mogą być pięknym prezentem dla komunijnych gości, a także mogą wystąpić w roli oryginalnej dekoracji stołu.