Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Pytania i odpowiedzi

Jeśli Twojego pytania nie ma na liście, napisz do nas.

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

Bardzo często zadaję sobie pytanie - jakie pochodzenie ma firma Dr. Oetker?

Firma Dr. Oetker wywodzi się z Bielefeld, niedużego miasta w centralnych Niemczech. Tam właśnie w 1891 roku w swojej aptece przy Lutterstraße aptekarz Dr. August Oetker stworzył pierwszy proszek do pieczenia Backin, który dzięki gwarancji udanych wypieków podbił serca wszystkich pań domu w całej Europie. Następnie zostały stworzone kolejne produkty: budyń, galaretka, środki konserwujące, ale te były już produkowane w nowo wybudowanej fabryce.

Do dziś główna siedziba firmy Dr. Oetker i koncernu Oetker Gruppe znajduje się w Bielefeld.

Zastanawiam się, czy naprawdę istnieje rodzina Oetker?

Rodzina o nazwisku Oetker istniała i istnieje do dziś. Dr. August Oetker, aptekarz rzeczywiście w 1891 wynalazł proszek do pieczenia i od tego zaczęła się produkcja wszystkich koncentratów spożywczych.

Dziś także firmą zarządzają członkowie rodziny Oetker, wnuki i prawnuki sławnego założyciela.

Chciałbym się dowiedzieć, czy produkty Dr. Oetkera produkowane są w Polsce?

Firma Dr. Oetker otworzyła swoją pierwszą fabrykę w Polsce już w 1922 r. Fabryka ta mieści się do dnia dzisiejszego w Gdańsku Oliwie i produkuje prawie cały dostępny w ofercie asortyment produktów.

Ponadto w 2000 roku firma Dr. Oetker przejęła w 100% udziały w spółce Rigga, w której produkowana jest pizza mrożona, Ristorante Edizione Speciale oraz Rigga.

Intryguje mnie dlaczego Dr. Oetker piszemy z kropką i dużą literą?

Skrót ten zaczerpnięty jest z języka niemieckiego, a w tym języku skrót tytułu naukowego zgodnie z zasadami ortografii piszemy z wielkiej litery oraz stawiamy kropkę

Moje dziecko wymaga diety bezglutenowej. Proszę o informacje, które produkty nie zawierają glutenu?

Informacje umieszczone na produktach Dr. Oetkera są zgodne z obowiązującym prawem na terenie Rzeczypospolitej Polski i Unii Europejskiej.

Jeżeli w składnikach produktu znajduje się gluten wszyscy producenci w Polsce mają obowiązek umieszczenia takiej informacji na opakowaniu produktu.

 

Produkty posiadające licencję Przekreślonego Kłosa (certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej) to:

• Babka czekoladowa

• Babka cytrynowa

• Sernik na zimno

• Kopiec Kreta

• Budyń smak śmietankowy

• Budyń smak waniliowy

• Budyń smak czekoladowy

• Galaretka o smaku wiśniowym

• Galaretka o smaku truskawkowym

• Galaretka o smaku cytrynowym

• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak truskawkowy

• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak malinowy

• Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców smak owoców leśnych

 

Po weryfikacji asortymentu  uznano, że nie zawierają w swoim składzie glutenu  i jego śladowych ilości  również następujące produkty:

• Laska wanilii Bourbon

• Aromaty w płynie

• Soda oczyszczona

• Kwas cytrynowy

• Drożdże suszone instant

• Żelatyna 20 g, 50 g oraz Żelatyna w listkach

• Barwniki spożywcze

• Dekoracje z czekolady

• Dekoracje z opłatka

• Polewy gotowe

• Lukry gotowe

• Pisaki cukrowe i błyszczące

• Krem dekoracyjny biały

• Lukry plastyczne

• Posypki (z wyłączeniem Perełek cukrowych, Perełek kolorowych, Blasku Pereł, Biała Fantazja, Magii Świąt, Wiosennej Łąki,  Kolorowej Dżungli, Mini Perełek Kolorowych, Zimowych Inspiracji)

• Sosy deserowe

• Ekstrakty naturalne

• Kurczaki z zieloną posypką

 

Niemniej jednak, do produkcji niektórych naszych produktów używamy surowców zawierających gluten, natomiast zakłady produkcyjne nie są wyposażone w oddzielne linie produkcyjne.

Wobec powyższego wychodząc naprzeciw potrzebom naszych konsumentów, którzy na co dzień muszą przestrzegać diety bezglutenowej opracowano listę produktów, które nie zawierają glutenu w składzie, jednak możliwa jest jego obecność wynikająca z krzyżowego zanieczyszczenia. Jest to komunikowane poprzez podanie informacji pod listą składników: „Możliwa obecność GLUTENU”.  Poniżej przedstawiamy listę produktów zawierających śladowe ilości glutenu:

• Cukier wanilinowy, Cukier wanilinowy Premium

• Biszkopt-fix

• Krem jogurtowy 3 minuty

• Krem do karpatki 3 minuty

• Kremy do tortów i ciast

• Masy śmietanowe

• Przyprawa korzenna

• Sernix

• Śmietan-fix

• Ciasta na zimno (Sernik jogurtowy na zimno, Sernik na zimno)

• Ciasto Mascarpone

• Lukry w proszku

• Żelatyna-fix deserowa

• Cukier żelujący

• Cukier żelujący z glikozydami stewiolowymi ze stewii

• Żelatyna bulionowa

• Żelfixy

• Bita śmietana, Bita śmietana o smaku waniliowym

• Budynie klasyczne

• Budynie ulubione

• Galaretki owocowe

• Słodka Chwila Budyń o smaku waniliowym i śmietankowym, Słodka Chwila Czokolaadia, Słodka Chwila Kisiel, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców, Słodka Chwila Kisiel z kawałkami owoców z edycji specjalnej, Słodka Chwila Rozgrzewająca Kisiel z kawałkami owoców oraz Słodka Chwila Mleczny Ryż

• Kisiele

• Sernik toffi z karmelową nutą

• Przyprawa do szarlotki

• Cukier ze skórką pomarańczową, ze skórką cytrynową, z wanilią, trzcinowy z cynamonem

• Mój budyń z cukrem trzcinowym

• Mix dekoracyjny Merry Christmas

Informacje o zawartości alergenu w produkcie znajdują się na opakowaniu produktu, jak i na stronach produktowych na www.oetker.pl w zakładce Alergeny.

Czy ciasta i desery Dr. Oetkera zawierają konserwanty?

Ciasta i desery Dr. Oetkera nie zawierają konserwantów, ponieważ są produkowane i sprzedawane w suchej postaci i nie wymagają środków konserwujących. W skład ciast i deserów wchodzą składniki, z których w tradycyjny sposób się je przygotowuje. Ich wyjątkowość polega na tym, że nie trzeba odmierzać cukru, mąki, proszku do pieczenia itp.

Czym zajmuje się Kuchnia Dr. Oetkera?

Pracujący w Kuchni technolodzy żywności pieką i gotują smakołyki, przygotowane z dostępnych w ofercie Dr. Oetkera produktów. Każdy nowy przepis czy produkt, zanim zostanie przekazany Konsumentom, poddany jest wielu próbom i testom, każdorazowo z wykorzystaniem różnych urządzeń, np. ciasta pieczone są w tradycyjnym piekarniku gazowym, jak i elektrycznym oraz w nowoczesnej kuchni z termoobiegiem.

Być może macie Państwo problemy z wykonaniem ciasta drożdżowego, szukacie przepisu na puszysty biszkopt, czy smaczną konfiturę. Zadzwońcie Państwo do specjalistów z Kuchni Dr. Oetkera. Zapraszamy od poniedziałku do piątku w godzinach 10-15. Pod numerem 801-100-700 (koszt 1 impulsu połączenia lokalnego), nasi specjaliści chętnie udzielą Państwu ciekawych porad.

Proszę o wyjaśnienie co oznacza skrót HACCP?

Skrót HACCP oznacza Analizę Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych (Hazard Analisis Critical Control Points). Jest to specjalny światowy system kontroli produkcji na wszystkich jej etapach począwszy od surowców i opakowań skończywszy na produktach gotowych, który zapewnia stałą i najwyższą jakość produkowanych produktów.

Fakty i mity o deserach w proszku

Produkty w proszku jak galaretki, kisiele czy budynie czasami są błędnie postrzegane jako produkty w 100% syntetyczne. Nie jest to prawda. Poznaj najważniejsze prawdy i mity o tej żywności:

Mit: Desery w proszku składają się głównie z konserwantów

Prawda:
Wszystkie desery w proszku oferowane przez Dr. Oetkera są produkowane bez konserwantów. Długi termin do spożycia wynika przede wszystkim z faktu, iż mamy do czynienia z produktami w proszku. Prawdopodobieństwo rozwoju bakterii niebezpiecznych dla zdrowia konsumentów w produktach o dużej zawartości suchej masy jest znikomo małe. Niebezpieczeństwo rozwoju bakterii pojawia się bowiem najczęściej w środowiskach o dużej wilgotności. Z tego też powodu nie ma potrzeby konserwowania naszych deserów chemicznie. Ponadto produkty Dr. Oetkera posiadają opakowania o dużej barierowości, zapewniające ochronę przed czynnikami zewnętrznymi (światło, wilgotność), dodatkowo umożliwiające przedłużenie daty ich przydatności do spożycia.

Mit: Każde E to chemia

Prawda:
Pojawiają się czasami opinie o podejrzanym działaniu lub szkodliwości składników E. Należy wiedzieć, iż nie wszystkie składniki oznaczone na opakowaniu jako E to konserwanty chemiczne. Wśród E mogą pojawić się środki syntetyczne, ale także i naturalne, spełniające różne funkcje, np. spulchniające (soda oczyszczona), zagęszczające (skrobia ziemniaczana modyfikowana), wzbogacające (kwas askorbinowy). Naturalnymi E, stosowanymi przez Dr. Oetkera, są m.in.:
E 330 – kwas cytrynowy, regulator kwasowości
E 407 – karageny otrzymywane z wodorostów, służące jako substancja zagęszczająca
E 153 – węgiel roślinny otrzymywany przez zwęglenie drewna, barwnik
E 160b – annato otrzymywane z nasion drzewa tropikalnego Bixa orellana L., barwnik
E 163 – antocyjany otrzymywane m.in. ze skórek winogron, barwnik
E 322 – lecytyna uzyskiwana z oleju sojowego, naturalny emulgator

W czym możemy Ci pomóc?


Odpowiedzi na popularne pytania