Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Sernik wiosenny

Sernik w subtelnej, pistacjowej odsłonie

16 porcji

trudne 60 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Sernik wiosenny

Ciasto:

300 g ciastek zbożowych
100 g masła
1000 g twarogu mielonego (o temp. pokojowej)
1 ½ szkl. cukru
1 szt. cytryny (skórka otarta z 1 cytryny oraz 1,5 łyżeczki soku)
1 szt. pomarańczy (skórka otarta z 1 pomarańczy oraz 1,5 łyżeczki soku)
1 opak. Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
4 szt. jajek
2 szt. żółtek
½ szkl. kwaśnej śmietany 18% tł.
2 łyżki mąki
1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
20 g orzechów pistacjowych
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Tortownicę o śr. 23 cm i szczelnie owiń folią aluminiową. Najpierw owiń dno formy, a następnie ją zamknij i owiń całą formę od zewnętrznej strony, aż do samej góry.
2

Spód:

Pokrusz ciastka zbożowe na niewielkie kawałki i dobrze wymieszaj z miękkim masłem. Masą z ciasteczek wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na ok. 1/2 h.
3

Sernik:

Twaróg, cukier i skórkę otartą z cytryny i pomarańczy ucieraj mikserem na puszystą masę. Dodaj sok z cytryny i pomarańczy oraz aromat waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Cały czas miksując, dodawaj do serowej masy po jednym jajku, a potem kolejnie żółtka. Dodaj śmietanę, wymieszaj. W małej miseczce wymieszaj mąkę z budyniem waniliowym, całość dodaj do masy serowej i wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksuj. Tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem wyjmij z lodówki. Przełóż do niej gotową masę serową.
4

Pieczenie:

Tortownicę wstawić do dużego naczynia żaroodpornego lub postaw na dużej blasze do pieczenia. Do naczynia lub blaszki wlej gorącą wodę z czajnika do połowy wysokości tortownicy. Sernik przykryj folią aluminiową. Całość wstaw do podgrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia sprawdzaj, czy woda się nie wygotowała, jeśli tak, trzeba ją uzupełnić. Po 50 minutach sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie, zostaw jeszcze na 10 - 15 minut bez folii. Sernik wystudź i wstaw do lodówki na całą noc.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.

Czas pieczenia: 50 min.

5

Dekorowanie:

Przed podaniem ciasto wyjmij z tortownicy, polej zielonym lukrem rozpuszczonym w kąpieli wodnej i udekoruj orzechami pistacjowymi i kolorowymi perełkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik wiosenny

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 920kJ
220kcal
929kJ
222kcal
Tłuszcz 12g 12g
Węglowodany 15g 15g
Białko 14g 14g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt