Sernik wiosenny

Sernik w subtelnej, pistacjowej odsłonie


trudne
60 Minuty
Sernik wiosenny
1

Sposób przygotowania:

Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm i szczelnie owinąć ją folią aluminiową. Należy owinąć dno formy, a następnie je zamknąć i owinąć całą formę od zewnętrznej strony aż do samej góry.

Przygotować spód sernika. Pokruszyć ciastka zbożowe na niewielkie kawałki i dobrze wymieszać z miękkim masłem. Masą z ciasteczek wyłożyć dno i brzegi tortownicy. Tortownicę wstawić do lodówki na około pół godziny. Twaróg, cukier i skórkę otartą z cytryny i pomarańczy utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz aromat waniliowy, wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Cały czas miksując, dodawać do serowej masy po jednym jajku, a potem kolejne żółtka. Dodać śmietanę, wymieszać. W małej miseczce wymieszać mąkę z budyniem waniliowym, całość dodać do masy serowej i wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksować. Tortownicę z wcześniej przygotowanym spodem wyjąć z lodówki. Przełożyć do niej gotową masę serową.

2

Pieczenie:

Tortownicę wstawić do dużego naczynia żaroodpornego lub postawić na dużej blaszce do pieczenia. Do naczynia lub blaszki wlać gorącą wodę z czajnika do połowy wysokości tortownicy. Sernik przykryć folią aluminiową. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika. W trakcie pieczenia sprawdzać, czy woda się nie wygotowała, jeśli tak, trzeba ją uzupełnić. Po 50 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli nie, zostawić jeszcze na 10-15 minut bez folii. Sernik wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.

Czas pieczenia: 50 Min.

3

Dekorowanie:

Przed podaniem ciasto wyjąć z tortownicy, polać zielonym lukrem i ozdobić orzechami pistacjowymi i kolorowymi perełkami.

Dr. Oetker życzy powodzenia w przygotowaniu przepisu " Sernik wiosenny "!

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Sernik wiosenny

  Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 906 kJ
216 kcal
1009 kJ
241 kcal
Tłuszcz 12 g 13 g
Węglowodany 14 g 16 g
Białko 14 g 15 g

Składniki (16 porcji )

do przepisu Sernik wiosenny

Ciasto:

  • 300 g ciastek zbożowych
  • 100 g masła
  • 1000 g twarogu mielonego (o temp. pokojowej)
  • 1 ½ szkl. cukru
  • 1 szt. cytryny (skórka otarta z 1 cytryny oraz 1,5 łyżeczki soku)
  • 1 szt. pomarańczy (skórka otarta z 1 pomarańczy oraz 1,5 łyżeczki soku)
  • 1 opak. Aromatu waniliowego Dr. Oetkera
  • 4 szt. jajek
  • 2 szt. żółtek
  • ½ szkl. kwaśnej śmietany 18 % tł.
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opak. Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera

Do dekoracji:

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Nowości Dr. Oetkera

Nasze produkty

Słodkie dekoracje

Baw się i dekoruj z fantazją swoje wypieki. Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję. więcej

Nasze produkty

Babeczki

Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego? Zrób babeczki. więcej

Nasze produkty

Pizza Rigga

Pyszne, domowe ciasto i mnóstwo ulubionych dodatków.
Pizza Rigga – nasza rodzinna tadycja.
więcej