Krakersy zmiel w blenderze, wymieszaj z miękkim masłem. Dno tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylep ciasteczkową mieszanką, by utworzyć spód. Schłodź w lodówce.
Łososia drobno posiekaj. Mikserem wymieszaj twaróg z jogurtem greckim, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i drobno posiekany koperek (ok. 1/4 szklanki) i ponownie dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 5 - 7 minut, odciśnij. Następnie żelatynę podgrzej w kapieli wodnej lub kuchence mikrofalowej do jej rozpuszczenia (nie gotuj!). Dodaj 3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Żelatynę z masą dodaj do reszty masy i dokładnie wymieszaj.
Masę serową wyłóż na spód z krakersów i całość schłodź w lodówce przez noc. Przed podaniem udekoruj plastrami wędzonego łososia i gałązkami kopru.
Przepisy
Na słono
Na słono
Na słono