Brzegi tortownicy o śr. 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°C. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i za pomocą wałka drobno pokrusz. Orzechy włoskie drobno posiekaj i wymieszaj z herbatnikami. Dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.
Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy, dociśnij i piecz do zrumienienia.
Czas pieczenia: ok. 15 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C
Upieczony spód odstaw do wystudzenia.
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Wszystkie składniki na masę serową przełóż do miski i miksuj przez ok. 5 minut.
Przełóż masę na ciasteczkowy spód i wstaw do piekarnika.
Czas pieczenia: ok. 75 - 85 min.
Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 160 °C
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do ostudzenia. Następnie przełóż je do lodówki.
Cukier przełóż do garnka z grubym dnem i podgrzewaj na średniej mocy palnika (nie mieszaj), do momentu aż będzie miał bursztynowy kolor. Garnek zdejmij z ognia, przelej do niego śmietankę i dalej podgrzewaj na małej mocy palnika, do powstania karmelowego sosu. Przelej go do miseczki i odstaw do przestudzenia.
Ułóż na schłodzonym serniku orzechy włoskie, a następnie polej je wystudzonym sosem karmelowym.
Przepisy
Wypieki
Wypieki
Wypieki