Flag

Tradycyjny piernik

ok. 8 - 10 porcji
Średni
20 min
Smaczny piernik z bakaliami idealny na świąteczny stół
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 szt.jajek
100 gmasła (miękkiego)
0,75 szkl.cukru
100 gmiodu
1 łyżkawody (zimnej)
0,5 szkl.śmietany 18% tł.
1,5 szkl.mąki
1 płaska łyżeczkaSody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
50 gżurawiny suszonej
50 gorzechów włoskich (posiekanych)
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 250 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Białka oddziel od żółtek. Masło ucieraj z cukrem, dodaj żółtka, miód, zimną wodę, kwaśną śmietanę, mąkę pszenną, sodę, kakao i przyprawę korzenną. Ucierając doprowadź do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj oprószone w mące bakalie. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.

2

Pieczenie

Ciasto przełóż to podłużnej formy o dł. ok. 25 cm, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Po upieczeniu piernik odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta polej polewą i odstaw do zastygnięcia.