Flag

Tarta z jabłkowymi różyczkami

ok. 10 porcji
Średni
60 min
Kruche ciasto, budyń waniliowy i jabłka - smaczna tarta!
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
200 gmąki
40 gcukru trzcinowego
1 szt.jajka
80 gmasła
1 łyżkaśmietany 18% tł.
Krem budyniowy
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
30 gcukru lub cukru trzcinowego
3 łyżeczkimiodu
Nadzienie
3 szt.jabłek
0,5 łyżeczkicukru trzcinowego
0,5 łyżeczkicynamonu

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Mąkę przesiej. Cukier trzcinowy utrzyj z jajkiem. Dodaj przesianą mąkę, masło i kwaśną śmietanę. Całość szybko zagnieć, utwórz kulkę i włóż do schłodzenia na 30 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkuj, owiń na wałek i przełóż na formę do tarty o śr. 25 cm. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę, w celu obciążenia ciasta, dzięki czemu nie urośnie.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po 15 minutach pieczenia wyciągnij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z fasolą. Następnie kontynuuj pieczenie.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto odstaw do przestudzenia.

3

Krem budyniowy

Budyń wymieszaj z zimną śmietanką i cukrem. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Budyń wylej na tartę i przykryj go folią spożywczą.

4

Nadzienie

Jabłka umyj i osusz. Obieraczką do warzyw wycinaj paski jabłek razem ze skórką, uformuj z nich różyczki i delikatnie wbij w budyń. Cukier trzcinowy i cynamon wymieszaj w miseczce. Posyp mieszanką jabłka.

5

Pieczenie

Tartę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika. Odstaw do wystudzenia. Ciasto podawaj schłodzone.