Flag

Tarta z galaretką krystaliczną i truskawkami

16 porcji
Średni
40 min
Wyśmienita tarta z budyniem, truskawkami i przezroczystą galaretką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Galaretka
400 mlwody
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Spód
220 gherbatników
110 gmasła (rozpuszczonego)
Krem budyniowy
1 opak.Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
3 łyżkicukru
500 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
150 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Budyniu smak waniliowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę i odmierz 400 ml wody. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Wystudź, a następnie odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.


Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki przełóż do grubego worka foliowego i używając wałka, drobno pokrusz. Mieszając stopniowo dodawaj rozpuszczone masło do herbatników, aż masa „ciasteczkowa” zacznie być klejąca. Następnie rozłóż ją równomiernie w tortownicy również na bokach formy (na wysokość ok. 3 cm). Dokładnie dociśnij, aby utworzyć stabilny spód ciasta. Schłodź w lodówce przez ok. 15 minut.

2

Masa

Budyń i cukier rozpuść w zimnej śmietance. Przelej go do garnka i ciągle mieszając, podgrzewaj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Budyń wylej na ciasteczkowy spód i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Na przestudzony budyń połóż umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki. Zalej je tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.