Flag

Sernik zimowy

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Słodka przyjemność w zimowy dzień
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 gmargaryny
1 szt.jajka
Masa serowa
150 gmargaryny
3 szt.jajek
500 gtwarogu (mielonego)
Do dekoracji
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sernika królewskiego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękki tłuszcz i jajko. Masę zagnieć do czasu uzyskania gładkiego ciasta. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.

2

Masa serowa

Rozpuść i ostudź margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszaj za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Masę rozłóż równo na cieście.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 70 - 80 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto pozostaw na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.

4

Dekorowanie

Polewę deserową rozpuść w kąpieli wodnej. Ciasto dookoła posmaruj polewą, zostawiając pusty środek. Posyp śnieżynkami. 


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.  


Udekoruj wierzch sernika. Posyp śnieżynkami.