Flag

Sernik wiedeński

12 porcji
Średni
20 min
Znakomity przepis na sernik wiedeński. Kremowy i pyszny. Zawsze się udaje!
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
150 gmasła
8 szt.jajek
240 gcukru pudru
1 opak.Sernixa Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiAromatu waniliowego Dr. Oetkera
1000 gtwarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego

Zobacz produkty

Picture - Sernixa Dr. Oetkera
Picture - Aromatu waniliowego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, bądź wysmaruj masłem.


Piekarnik podgrzej do 170°C.


Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodaj roztopione masło oraz Sernix i aromat. Stopniowo dodawaj twaróg do połączenia składników. Białka ubij na sztywno i delikatnie, łyżka po łyżce, wmieszaj z masą serową.


Sernik przełóż do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150°C.

Czas pieczenia: 90 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 150 °C


Sernik ostudź przy lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Porady i wskazówki

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.