Flag

Sałatka z gruszkami, serem i sosem waniliowym

4 porcje
Łatwy
40 min
Przepyszna sałatka na każdą okazję
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast Laski wanilii możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej Intense bądź Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 0,5 łyżeczki albo Ekstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 1 łyżeczka.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
0,5 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
130 mloliwy
3 łyżkisoku z cytryny
1 łyżkamiodu
2 łyżkibiałego octu balsamicznego
1 czubata łyżeczkamusztardy Dijon
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
200 gorzechów pistacjowych
2 szt.gruszek
150 gsera z mleka koziego
120 gmix'u sałat

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Pół laski wanilii rozetnij wzdłuż i łyżeczką wybierz ziarna. Do miseczki wlej oliwę, sok z cytryny, miód, ocet, dodaj musztardę, miąższ wanilii, sól i pieprz do smaku. Zakręć słoik i wstrząsaj energicznie, aż składniki połączą się w gładką, gęstą emulsję. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw solą i pieprzem oraz miodem.


Pistacje wyłuskaj i grubo posiekaj. Gruszki umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie cząstki. Serki pokrusz lub pokrój.


Na czterech talerzach rozłóż po dużej garści sałat, po połowie pokrojonej gruszki i cząstki serka, polej sosem i posyp pistacjami.

Porady i wskazówki