Flag

Rogaliki Madzi

64 sztuki
Średni
60 min
Tradycyjne rogaliki według domowego przepisu z dodatkiem marmolady różanej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmargaryny do pieczenia
1000 gmąki
2 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
4 łyżkicukru
1 opak.Cukru wanilinowego 8 g Dr. Oetkera
125 mlmleka (letniego)
2 szt.jajek
2 szt.żółtek
1 szczyptasoli
Nadzienie
590 gmarmolady różanej
Inne dodatki
2 szt.białka
4 łyżkicukru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Dwie kostki margaryny do pieczenia rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy, a także letnie mleko, 2 całe jajka i 2 żółtka oraz szczyptę soli. Na końcu dodać przestudzoną margarynę i wyrobić ciasto.

2

Wyrobione ciasto pokroić nożem na 8 równych części, a następnie każdą z nich ponownie zagnieść. Stolnicę posypać mąką i każdą z części ciasta rozwałkować na kształt koła. Następnie koła podzielić na 8 części, krojąc ciasto promieniście.

3

Na każdy kawałek nakładać łyżeczkę marmolady przy najszerszej, zewnętrznej stronie i zawijać go do środka. Zawinięte rogaliki zamoczyć jeszcze w miseczce z białkiem, a następnie w cukrze.

4

Pieczenie

Wszystkie rogaliki ułożyć na blasze uprzednio posmarowanej tłuszczem i wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika i ostudzić.