Flag

Relish z cukinii, papryki i brzoskwiń

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
20 min
Słodko - kwaśny sos, który pasuje do dań z mięsem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 gcukinii (młodej)
2 szt.papryki czerwonej
300 gbrzoskwiń (bez pestek i skóry)
3 ziarnajagód jałowca
100 mloctu winnego
300 mlsoku pomarańczowego
75 grodzynek
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
1 szczyptasoli
1 szczyptapieprzu
1 szczyptapapryki ostrej

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Cukinię umyj, obierz, pokrój w kostkę, odważ 400 g. Paprykę umyj, oczyść, usuń pestki, pokrój w kostkę. Brzoskwinie umyj, natnij, sparz, obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na kawałki. Ziarna jałowca zmiażdż. Wszystkie składniki przełóż do garnka, zagotuj i gotuj jeszcze 5 min. Odłóż 1/3 masy, przestudź i zmiksuj mikserem, końcówką do rozdrabniania. Połącz z pozostałym relishem, ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Gorący relish nakładaj do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie pokrywki. Słoiczki ustaw na ok. 5 min. do góry dnem.