Flag

Pierniczki domki

ok. 100 sztuk
Trudny
60 min
Pyszne, korzenne pierniczki - witrażyki
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Pierniczki
120 gmasła
180 gmiodu
120 gcukru pudru
400 gmąki
1 łyżkakakao
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1 opak.Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
1 szt.jajka
2 szt.żółtek
300 gcukierków "landrynek"

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Przyprawy korzennej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło, miód i cukier puder rozpuść w rondelku, odstaw do przestudzenia. Mąkę przesiej do miski razem z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, szczyptą soli, wymieszaj. Dodaj roztopione masło z miodem i cukrem oraz jajko i żółtka. Całość zagnieć do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, podsypując je nieco mąką. Piekarnik nagrzej do 170°C. Większą foremką w kształcie domku wycinaj kształt pierniczków. Mniejszą foremką wycinaj środki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku umieść po jednym cukierku.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia przemieszaj cukierkowe nadzienie długim drewnianym patyczkiem, by pozbyć się pęcherzyków.

Czas pieczenia: ok. 8 - 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C