Flag

Pierniczki - Anioły z piankami Marshmallows

ok. 70 sztuk
Średni
60 min
Wszystkim wielbicielom pianek Marshmallows, polecamy przepis na korzenne ciasteczka w kształcie aniołów. Piękna dekoracja na choinkę.
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Pierniczków Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 opak.Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
2 opak.Pianek Mini Marshmallows Dr. Oetkera
1 opak.posypki cukrowej

Zobacz produkty

Picture - Pierniczków Dr. Oetkera
Picture - Pisaka cukrowego czarnego Dr. Oetkera
Picture - Pianek Mini Marshmallows Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski wsyp mieszankę do pierniczków, dodaj masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyrobione ciasto włóż na 30 min. do zamrażalnika.


Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości ok. 3 - 4 mm i wycinaj ciasteczka za pomocą foremek. Ciasteczka rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

2

Pieczenie

Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika i wystudź.

3

Dekorowanie

Na wystudzonych pierniczkach narysuj czarnym pisakiem wzór na aniołku: twarz, szatkę, skrzydła i włosy. Skrzydła i włosy ozdób piankami. Szatkę i aureole udekoruj posypką. Pianki i posypkę możesz przykleić do pierniczka pędzelkiem za pomocą przygotowanego przezroczystego lukru na bazie wody i cukru pudru (1/2 szkl. wody + 2 łyżki cukru pudru).

Porady i wskazówki

  • Ilość Pierniczków zależy od użytego kształtu foremki.