Flag

Mini Galette z gruszkami i figami

16 porcji
Średni
60 min
Efektowny wygląd ciasta bez formy do pieczenia. Galette na klasycznym kruchym cieście z kakao
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto kruche
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1 łyżkakakao
150 gmasła
1 szt.jajka
Obłożenie
1 łyżkamąki
1 łyżeczkakakao
1 łyżkacukru
1 łyżkimigdałów mielonych
3 szt.fig
2 szt.gruszek

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesyp zawartość opakowania ciasta, dodaj kakao, masło i jajko. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć, a ciasto podziel na 2 porcje. Każdą z nich owiń w folię i schowaj do zamrażarki na ok. 30 minut. 

2

Obłożenie

Suche składniki wymieszaj ze sobą. Owoce umyj i pokrój na plasterki. Schłodzone kulki ciasta rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość ok. 0,5 cm. Każdy placek posyp łyżką przygotowanej mieszanki. Na wierzch ułóż owoce, pozostaw ok. 2 cm wolnego brzegu. Najpierw układaj na cieście przepołowione plastry gruszek, a na górę figi. Brzegi ciasta zawiń do wewnątrz.

3

Pieczenie

Tarty wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C