Flag

Keks świąteczny z bakaliami

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Obfity keks z migdałami, rodzynkami, figami, daktylami i pomarańczową skórką
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Keks można udekorować Polewą gotową deserową Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
250 gmargaryny
200 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
4 szt.jajek
1 szczyptasoli
10 kropliAromatu cytrynowego Dr. Oetkera
500 gmąki
1 opak.Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
125 mlmleka
50 gdaktyli
50 gfig
50 grodzynek
50 gmigdałów
100 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
2 łyżeczkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę prostokątną o wymiarach ok. 35 x 11 cm posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać kolejno po jednym jajku, dodać sól, aromat cytrynowy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do masy, wlać mleko, zmiksować do jednolitej konsystencji. Bakalie oprószyć mąką i dodać do utartego ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką, przełożyć do formy.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 60 - 70 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Dekorowanie

Upieczony keks ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Keks można udekorować Polewą gotową deserową Dr. Oetkera.