Flag

Dżem z jabłek i kiwi z Żelfixem

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Soczysty smak jabłek z dodatkiem kiwi
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 gkiwi (obranych se skórki)
850 gjabłek (obranych, bez gniazd nasiennych)
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Umyte jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, zetrzyj na grubsze wiórki, wsyp do garnka. Kiwi obierz i pokrój w drobną kostkę, dołóż do jabłek. Żelfix wsyp do owoców, dokładnie wymieszaj razem i mieszając zagotuj. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Masę doprowadź do wrzenia ciągle mieszając i gotuj 2 - 3 minuty (gdy jabłka są twarde). Gorący dżem nałóż do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twistt-off i na 5 minut odwróć je do góry dnem.