Flag

Dżem śliwkowy z winem

ok. 5 słoików (po 200 ml)
Średni
40 min
Dżem śliwkowy wzbogacony rodzynkami i nutą wina
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1100 gśliwek węgierek (wypestkowanych)
100 grodzynek
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
50 mlczerwonego wina

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Śliwki umyj, usuń pestki, pokrój na małe kawałki. Rodzynki umyj. Owoce włóż do garnka, wsyp Żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Gotuj przez 3 minuty, następnie dodaj rodzynki i wino. Gotowy dżem nałóż do wypasteryzowanych słoików z przykrywkami typu twist-off i na 5 minut odwróć je do góry dnem.