Flag

Dżem śliwkowy z rumem

5 słoików (po 200 ml)
Łatwy
20 min
Dżem ze śliwek z rumową nutą na jesienne dni
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1000 gśliwek węgierek (bez pestek)
1 opak.Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera
350 gcukru
50 mlrumu

Zobacz produkty

Picture - Żelfixu 3:1 Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Umyj śliwki. Następnie wypestkuj i pokrój na małe kawałki. Włóż do garnka i dodaj Żelfix, dokładnie wymieszaj i zagotuj mieszając. Następnie dodaj cukier, wymieszaj. Owoce zagotuj i gotuj przez 5 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodaj rum i całość wymieszaj, aż do momentu zniknięcia piany. Gorący dżem nałóż do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i odstaw do góry dnem na ok. 5 minut.