Flag

Drożdżówka ze śliwkami

ok. 30 - 35 porcji
Średni
40 min
Uwaga! Znika ze stołu w mgnieniu oka :)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
150 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt.jajek
250 mlmleka (ciepłego)
100 gmasła (rozpuszczonego)
Obłożenie
450 gśliwek węgierek (wypestkowanych i pokrojonych)
Kruszonka
150 gmąki
100 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
100 gmasła

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Ciasto

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, cukier wanilinowy i wymieszaj. Dodaj jajka i ciepłe mleko. Całość zagnieć, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło i ponownie dokładnie zagnieć. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na około godzinę).

2

Formę o wym. 25 x 35 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i wyłóż na nie kawałki śliwek.

3

Kruszonka

Mąkę, cukry oraz pokrojone masło zagnieć palcami do uzyskania kruszonki. Przygotowaną kruszonkę przesyp na wierzch drożdżówki przykrywając śliwki. Formę przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Drożdżówkę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczoną drożdżówkę wyjmij z piekarnika. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem.