Flag

Deser DUET peanut butter-karmel

4 porcje (po 250 ml)
Łatwy
20 min
Warstwowy deser z puszystym kremem budyniowym przekładany kruszonymi ciasteczkami, masłem orzechowym i śmietanką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Budyń
1 opak.Budyniu Duet smak peanut butter karmel Dr. Oetkera
400 mlmleka
4 łyżkicukru trzcinowego
250 mlśmietanki 30% tł.
Dodatkowo
250 gciastek kakaowych lub czekoladowych (pokruszonych lub zblendowanych)
200 gmasła orzechowego
200 gorzeszków ziemnych (całych i siekanych)
ok. 10 - 15 szt.cukierków karmelowych do dekoracji

Zobacz produkty

Picture - Budyniu Duet smak peanut butter karmel Dr. Oetkera
1

Budyń

 Z 400 ml zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki cukru trzcinowego. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj. 


Ugotowany budyń przykryj szczelnie folią spożywczą, by dotykała powierzchni budyniu. Wystudź , a następnie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny do schłodzenia.


Gdy budyń się schłodzi  ubij śmietankę. Odmierz 250 ml schłodzonej śmietanki 30% tł. ,dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego i ubij na sztywno. Połowę śmietanki odłóż do dekoracji deseru, a drugą połowę zmiksuj z zimnym budyniem na gładki krem.

2

Dekorowanie

Deser układaj w pucharkach warstwami: kruszone ciastka, masło orzechowe, orzeszki ziemne siekane i całe, krem budyniowy peanut butter karmel, kruszone ciastka , śmietanka, krem budyniowy peanut butter karmel, masło orzechowe, śmietanka, kruszone ciastka, orzechy, karmelki.