Flag

Ciasto czekoladowe z wiśniami

20 porcji
Łatwy
100 min
Ciasto czekoladowe z wiśniami i ciemnym kakao
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
250 gmąki
200 gcukru
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
20 gkakao
200 mlmleka
200 gmasła
150 gczekolady gorzkiej 64%
5 szt.jajek
200 gwiśni (świeżych lub mrożonych)

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Mleko z masłem rozpuść na średnim ogniu w rondelku. Gdy obie masy się połączą dodaj połamaną na kawałki czekoladę i ciągle mieszając rozpuść czekoladę. Odstaw do przestudzenia. 


W misie miksera ubij jajka i stopniowo dodawaj czekoladę z masłem. Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj zamrożone wiśnie do ciasta i krótko wymieszaj. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

2

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika. Piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.